Paddla Malgomaj

Ävenflykter

Malgomaj är känd för att vara en av landets djupaste sjöar med sina 110 meter och hål upp till 148 m. Det påstås att under vattnet ser det ut som ett upp och nervänt fjällandskap.

Ingenting av detta borde påverka en paddlare som håller sig i vattnets översta lager, men på något sätt gör det ändå.

Det vet jag i första hand som har paddlat denna långa sjö (50+ km) alldeles ensam som en del i ett projekt ”Solo genom Västerbotten. Den rädda äventyrarens solotur i vildmarken”.

Ävenflykter

Inlägget nedan börjas med en berättelse om min paddlingstur. Letar du efter praktiska råd inför egen paddling, skrolla längst ner.  

Jag började i Stalon (hitta hit).

I slutet delar sig Malgomaj i två armar, där den vänstra går till Malgovik  (hitta hit), medan den högra övergår till Macksjön och slutar med ett kraftverk (se kartan nedan). Då jag ville fortsätta hela vägen till Vilhelmina, valde jag att paddla på sjöns höger sida för att komma in i den högra armen.

Stalons strand ligger välskyddat i en liten vik och ser idyllisk ut. Här var det enkelt att sjösätta. Maken och jag tog lunch och kl. 13.30 påbörjade jag min solopaddling medan han åkte hem.

Ävenflykter
en brygga och grillstuga på Stalons strand

Innan jag går vidare måste jag förtydliga att jag inte är någon stark paddlare. Min erfarenhet begränsar sig till paddling i lugna sjövatten i Västerbottens inland några gånger per år. Det måste tilläggas att jag är också rädd av mig, bland annat är jag rädd för vågor. Så varje gång jag paddlar havskajak känner jag mig väldigt osäker och instabil.

I mitt försök att bekämpa rädslan har jag provat på forspaddling, men den erfarenheten gick inte att översätta direkt till paddling i en havskajak. Det som gav resultat var inomhusträning med Umeå Kanotklubb då jag övade på självräddning. Att veta att jag kan vid behov klättra tillbaka in i kajaken minskade min rädsla att välta, om än marginellt.

Så när jag gav mig av i Stalon visste jag att jag var på väg att utmana mig ordentligt. Snacka om att kliva utanför min komfortzon!

Ävenflykter

Som kompromiss beslöt jag att hålla mig nära strandkanten, så även om jag skulle välta, skulle jag kunna enkelt ta mig i land. Det visade sig i slutändan var ett dubbelsidigt beslut. Det gav mig trygghet. Men det också gjorde att när vinden tilltog från västnordväst hann vågor byggas under en lång sträcka och träffa mig med full kraft där de bröts mot den grunda östra stranden där jag kröp längst med strandlinjen (det finns inget bildbevis på vågor. När det gungade mycket var det inte läge att dra fram kamera).

Ävenflykter

När vinden och vågor kom direkt från sidan var det inte roligt, men jag lärde mig parera kraften som ständigt försökte vända om kajaken, och när vinden puttade i ryggen, lyckades jag även surfa på vågor ibland.

Gissa om jag var stolt över mig själv?

Du behöver inte gissa.

JA.

Jag var grymt stolt över mig själv.

Ävenflykter

Kl. 20 blev vinden och vågorna ännu starkare, och jag blev fullständigt yr av all gungande. När jag såg att en udde framför mig var helt vitt av vågor som kraschade mot den gav jag upp. Jag paddlade in i en vik bredvid och slog läger.

Vinden mojnade mot morgonen. Vågorna blev mindre och jag kunde äntligen lämna min ofrivilliga hamn vid 8-tiden.

Ävenflykter

När Malgomaj delade sig, var det spegelblankt vatten som gällde i den högre armen som jag färdades i. Medan den stora Malgomaj var just det, stor och därför tråkig, blev det intressant att paddla när sjön blev smal, övergick till Macksjön och fylldes med små öar.

Ävenflykter
Ävenflykter
Ävenflykter

Jag njöt av varje paddeltag i det kristallklara och blanka vattnet och flög fram.

Innan mitt första dygn på Malgomaj var ens över nådde jag sjöns slut.

Att släpa kajaken på andra sida kraftverket och sjösätta mig igen tog både fysisk och mental styrka, men det är en hel annan historia (som du kan läsa här)

Ävenflykter
Malgomajs kraftverk

Praktiska råd och ”fakta” för dig som vill paddla Malgomaj

Hur lång är Malgomaj?

Uppgifterna varierar och jag blir inte klok på det. Någon påstår att från nedre delen av Maksjön i öster till Stalon i Väster mäter sjön ungefär 50 km lång (se källan). Andra säger att den är 70 km lång (se källan här). Google maps mäter till ca 50 km också, medan enligt en papperskarta över Västerbotten blir det drygt 70. Vilket som, man paddlar inte på en rak linje och därför blir det mer än 50 km hur än man mäter. Med tanke på hur jag kröp längst strandkanten in och ur varje vik, så uppskattar jag att det blev 70 km ändå.

Ävenflykter

Var ska du börja paddla Malgomaj?

Börja i Stalon (hitta hit)

Var ska du sluta paddla Malgomaj?

Du kan sluta antingen vid Malgovik (hitta hit) om du väljer paddla på den vänstra sidan av sjön. Eller i i slutet av Macksjön, vid kraftverket, om du väljer att paddla på den högra sidan och in i den högra armen av Malgomaj.

Obs! Om du ska sluta vid kraftverket, rekommenderar jag att du går i land här: google maps koordinater 64.64722542495531, 16.50026548452564 (se nr 2 på kartan nedan). Här kan du lätt dra upp kajaken och en bil kan komma fram för att hämta dig. Vill du fortsätta vidare, förbi kraftverket, in i Volgsjön och vidare till Vilhelmina, som jag gjorde, kolla detta inlägg för mer info (hoppa direkt till Etapp 2). I detta fall vill du kanske komma iland bredvid kraftverket för att minska sträckan som du ska behöva dra kajaken (se nr 1 på kartan nedan).

Hur lång tid tar det att paddla hela Malgomaj?

Jag räknade med 20 km/dag, enligt rekommendation av en annan äventyrare Linda Åkerberg som har bland annat paddlat till Gotland. Därför räknade jag med 3 dagar.

Jag var färdig på mindre än ett dygn.

Ävenflykter
Såååå nöjd över egen prestation

MEN jag hade hjälp från vinden som blåste snett bakifrån under en eftermiddag. Utan den skulle det säkert har tagit mig längre, särskilt om jag paddlade motvind.

Kolla väderleksprognosen för var det ska blåsa ifrån och hur mycket. Jag tycker fortfarande att Lindas hastighets uppskattning är rimlig dock. Så planera och packa för 3 dagar. Går det fortare, är det ingen fara.

Hur bra behöver man vara för att paddla Malgomaj?

Jag anser mig själv att vara en osäker och långsam paddlare och det gick bra trots det. Men jag skulle inte rekommendera Malgomaj till dig som har aldrig paddlat. Jag tycker också att det är bra att kunna grundläggande paddlingstekniker och självräddning innan du ger dig av. Här hittar du en gratis kurs som lär ut dessa. Det är också bra att veta hur man slår läger då du ska förmodligen behöva övernatta på stranden någonstans.

Ävenflykter

När ska man paddla Malgomaj?

Sommaren är nog den bästa perioden, då vatten är rätt kallt både på våren och hösten. Vädret är också mer stabilt under sommarmånader.

Väder och vind

Kolla väderleksprognosen noga. Det är kanske bäst att inte ge dig ut om det blåser mer än 4-5 m/s, men det beror såklart på varifrån vinden kommer och på vilken sida av Malgomaj du paddlar. Tänk på att sjön är lång och bred (under största delen), så med ”rätt” vind kan det byggas vågor under en lång sträcka och bli ganska obehagliga.

Är det fint/intressant att paddla Malgomaj?

Det är en smaksak. Jag som annars älskar att paddla i sjöar uppskattade inte första 2/3 delar av Malgomaj. Sjön var för stor och därför tråkig. När den har delat sig i två armar, då kunde man paddla mellan små öar. När den övergick till Macksjön, då blev det ännu ljuvligare. Men innan var det inte så mycket att titta på. Det passade utmärkt som en personlig utmaning dock. Förresten, du som är intresserad av fornlämningar kan hitta mycket intressant här. Macksjöns stränder är helt täckta av fyndplatser och fornlämningar (se Fornsöks karta nedan och kolla Forsnöks hemsida för mer information)

Röda och blåa cirklar på den högra armen av Malgomaj runt Maksjön markerar fornlämningar. Källa: Forsnök

Vad ska man packa för att paddla Malgomaj?

All utrustning förpackas i vattentäta påsar och lastas så att det inte rullar och förlyttar sig under färden. Jag har packat allt längst bak i kajaken och det kändes väldigt bra. Här är vad jag hade med och kan rekommendera att packa:

Ävenflykter

Kajakutrustning: kajak och paddel, säkerhetslina/paddel leash, kapell, flytväst, reparationskit. Flottör och pump – dessa känns överflödigt om du ska som jag paddla nära stranden, men bör medhavas på varje tur ändå, förutsatt att du vet hur att använda dessa (kolla denna kurs annars). Optional: kajakvagn ifall om du ska fortsätta förbi kraftverket i slutet av Macksjön/Malgomaj och vidare till Volgsjön. Vissa känner sig säkrare med en extra paddel. Jag tog en också bara utifall att men det kändes onödigt på en så kort tur som denna.

Lägerutrustning: tält, liggunderlag, sovsäck, gaskök med kastrull, gas, tändare, tallrik och spork, mat och fika (ta fika som kan enkelt mumsas direkt i kajaken, typ, nötter och torkad frukt), flaska för att hämta vatten med (jag brukar ta en termoflaska då jag älskar att ha varmt te med mig under dagen)

Personlig utrustning: kläder som du ska ha på dig (anpassa efter väder: det kan vara allt från badbyxor/bikini, till vandringsbyxor och fleece), regnkläder, keps, ett ombyte (som kan också användas för att sova i), hygienprodukter (toapapper, tandborste, tandkräm och annat som du kan inte vara utan). Telefon, batteri och kabel. Myggmedel och solskydd. En kåsa (det går bra att dricka direkt ur sjön). På fötter brukar jag ha ingenting när jag paddlar, men tar med mig löparskor eller annat bekvämt att ha på stranden. Vissa tycker om att gå i land och sjösätta i foppatofflor eller liknande för att inte riskera skada fötter på vassa stenar.

Ävenflykter

En kommentar till “Paddla Malgomaj”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *