Ta en promenad runt Fatmomakke i Lappland

Ävenflykter

Fatmomakke i Lappland är den mest framträdande samiska kyrkstaden i landet.  Den står vackert vid utloppet av Ransarån i Kultsjön (hitta hit)

Ävenflykter
Utloppet av Ransarån. Bron över ån till Fatmomakke syns längst in på bilden

Fatmomakke har varit en samisk mötesplats långt innan kyrkan byggdes här, vilket syns väl på Fornsöks karta över fornlämningar i området (nedan).

De blåa och röda prickarna på kartan ovan visar spår av forntida boplatser. Bildkälla: Fornsök

Belägen mitt bland flera lappskatteland och goda fiskevatten, det var lätt att ta sig hit, inte minst med en båt. Det sistnämnda har jag provat själv i ett projekt ”Ensam genom Västerbotten”, då jag vandrade från gränsen med Norge och paddlade flera fjällsjöar för att komma till Fatmomakke och därefter fortsätta genom Kultsjön till Saxnäs och vidare till havet.

Ävenflykter
Jag fortsätter vidare från Fatmomakke förbi kåtorna ut mot Kultsjön och Saxnäs

Den första gudstjänsten hölls den 8 juli 1781 och även om just den platsen där de första kåtorna stod försvann efter vattenregleringen, så byggdes det nya.

En otroligt vacker tavla i inne i Fatmomakkes kyrka

Idag är Fatmomakke en kulturreservat med ca 100 byggnader, dels kåtor som användes av samer, dels timrade stugor som användes av nybyggare.

Ävenflykter
En av de mest framstående byggnaderna i Fatmomakke är Bönekåta som donerades av Anna-Lisa Öst, eller Lapp-Lisa

Sedan kyrkan kommit hit, har Fatmomakke blivit ett viktigt centrum. Hit kom både samer och nybyggare för giftermål, dop, begravningar. Här hölls det husförhör, möten och sammanträden. Än dag är Fatmomakke en levande kyrkstad, och kåtor och stugor används fortfarande.

Bilder från ett museum i Fatmomakke

Förutom kyrkstaden, finns det en camping i Fatmomakke, vackert belägen längst Ransarån. Här finns det även en butik och ett cafe.

Ävenflykter

Från Fatmomakke går det en stig till Marsfjällskåta uppe i fjällen. En fin och lätt promenad på 7 km. Du som har ett tält med, kan fortsätta upp till Marsfjällets topp på 1590 möh och övernatta i dalen för att fortsätta tillbaka eller ner till Marsliden dagen efter.

Ävenflykter
Ävenflykter
Ävenflykter

Besök gärna även Saxnäs i samband med Fatmomakke. Här hittar du ett separat inlägg om Saxnäs och vad att göra där.

Ävenflykter
Ävenflykter
Ovan: Vy över Kultsjön från Saxnäs. Nedan: Trappstegsforsen vid Saxnäs

4 reaktioner till “Ta en promenad runt Fatmomakke i Lappland”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *