Tips och kartor för dig som ska vandra Norgefararleden i Lappland

Ävenflykter

Denna led som kopplar Klimpfjäll med Norge användes av bönder som åkte med sina foror på handelsfärder till Norge. Idag är det en välmarkerad led med flera obemannade stugor (100 kr/natt i 2023). Längden av leden varierar beroende på vilken sträcka eller slinga du väljer att vandra (se några förslag nedan).

Norgefararled börjas vid Norgefarargården i Klimpfjäll och tar dig genom fjällbjörkskog, myrar, kalfjäll och högfjällsplatå. Den går förbi sjöar, åar, forsar och vattenfall. Den går i dalgångar mellan stora fjälltoppar. Vandringen är lätt och intressant pga varierad terräng.

Jag har inte testat leden på vintern, men både sommar och höst var ljuvliga här.

Här kommer några vandringsförslag med kartor för dig som vill utforska denna fina led och den storslagna naturen som den tar dig genom.

Alternativ 1: Från Klimpfjäll till Norge

Norgefararleden tar dig direkt från Klimpfjällen till Norge, en sträcka på ca 40 km markerad med en tjock röd linje på kartan nedan. Sommarleden (orangea markeringar på träd och stenar) börjas direkt i byn Klimpfjäll vid Norgefarargården. Vinterleden (röda kryss) börjas strax efter Klimpfjäll.

Ävenflykter
Utsikt över Klimpviken i närheten av Klimpfjäll

Obs! Leden är otydlig på norska sidan enligt Norgefararledens hemsida.

Jag har själv inte provat gå hela vägen in i Norge utan valt att ta en runda istället av logistiska skäll (dvs vandrade från och tillbaka till bilen i Klimpfjäll). Se nästa avsnitt.

Alternativ 2: En runda från Klimpfjäll till Tjåkkele och tillbaka

Ta en runda från Klimpfjäll till Tjåkkele (från nr 2 till 4 på kartan nedan) och tillbaka till Klimpfjäll längst Stekenjokkleden (från 4 till 1 på kartan nedan) och Vildmarksvägen (från 1 till 2 på kartan nedan).

Ävenflykter

Denna runda har jag testat själv och tyckte mycket om den (se inlägg ”Hur jag tog min Rädsla på vandring till Klimpfjäll”). Det tog mig två dagar med en övernattning i den nyrenoverade Tjåkkelestugan och blev en slinga på ca 54 km.

Ävenflykter

Genom skog, myr och dalar gick leden från Klimpfjäll upp på fjället och ner igen till Tjåkkelestugan belägen fint vid en å och en fors (21 km). Dagen därpå gick jag 18 km bland renar på en högfjällsplatå längst Stöckeleden tills den gick ner till Vildmarksvägen.

Ävenflykter
Ävenflykter
Ävenflykter

På förhand lämnade jag en cykel vid en bro över Saxån där min vandring skulle avslutas (nr 1 på kartan) och kunde därför cykla tillbaka till bilen i Klimpfjäll (15 km?) längst den asfalterade Vildmarksvägen (från nr 1 till nr 2 på kartan nedan).

Ävenflykter

Det var en okomplicerad vandring i ett vackert landskap som kan göras med lätt packning med tanke på välutrustad Tjåkkelestuga.

Ävenflykter

Tjåkkelestugan var en höjdare. Den var nyrenoverad, med två möblerade rum med vedkaminer där man kunde värma sig efter en lång vandring. På sängar (6+4 bäddar) fanns det madrasser, kuddar och filtar. Ute fanns det ved, toa och flera äldre stugor i närheten. När jag kom hit med en vrickad fot så hittade jag även en första hjälpen låda, så jag kunde linda foten och traska tillbaka till civilisationen dagen efter. I detta inlägg hittar du en mer detaljerad information om rundan och min erfarenhet av den.

Alternativ 3: Från Klimpfjäll till Gränssjö

Istället för att gå in i Norge efter Tjåkkelstugorna och Remdalen, fortsätt vandra längst gränsen på den svenska sidan mot Åtnikstugan (se en tjock röd linje på kartan nedan) och vidare till Gränssjöarna (ca 50 km).

Gränssjö är en liten fjällby som ligger längst den asfalterade Sagavägen 5 mil väster om skidorten Kittelfjäll och bara några kilometer bort från norska gränsen och Skalmodal. På Gränssjöarnas camping kan du vila upp dig efter vandringen och fika i deras cafe.

Logistiken kan du lösa bl.a. med hjälp av kollektiv trafik. Det går bussar både till från/till Klimpfjäll och Kittelfjäll (dock ingen direkt förbindelse mellan dessa orter som jag förstår det). Det är oklart om bussen mot Kittelfjäll kan ta dig vidare mot Gränssjö. Kolla www.tabussen.nu. Alternativt, kontakta Gränssjöarna campingen och fråga om råd gällande bussar.

Åtnikstugan har jag inte testat, men enligt hemsidan finns det 6+ 12( på loftet) bäddar. Precis som övriga stugor längst Norgefararleden är stugan obemannad.

Vandringen är lätt. Leden är välmarkerad och går genom varierad terräng, både längre ner vid sjöar och växtlighet samt högt uppe på en fjällplatå. Broar och spänger över vatten finns.

Ävenflykter
Ävenflykter
Ävenflykter

Alternativ 4: Med en avstickare till Ransarn

Ta en avstickare till fjällsjö Ransarn, känd för sina rödingar.
Fiskekort köper du hos Länsstyrelsen. Särskilda bestämmelser gäller längs Ransarån, enligt Norgefararledens hemsida.

Detta alternativ har jag själv provat som en del i projektet ”Ensam genom Västerbotten”

Jag började i Skalmodal vid norska gränsen, gick till Gränssjöarna campingen längst Sagavägen och där hoppade på Norgefararleden.

Ävenflykter

Genom en kortare skog- och myrparti kom jag ganska snabbt upp på kalfjället med öppen utsikt åt alla håll. Stigen var välmarkerad och lätt att följa.

Efter några timmar ute i det öppna landskapet gick stigen ner till fjällsjöar där jag övernattade vid ett litet vattenfall. Dagen efter promenerade jag längst en enkel stig mot Vårdofjäll. Här finns det en gård mitt i skogen som man behöver runda.

Ävenflykter
Ävenflykter

I Vardofjäll kan du välja att antingen fortsätta vidare mot Åtniken och därefter Tjåkkele och Klimpfjäll enligt Alternativ 3 (se den heldragna röda linjen på kartan nedan). Eller så tar du en omväg och svänger av mot en fjällsjö Ransarn. Från Ransarn kan du följa leden vidare till Tjåkkele och Klimpfjäll (se en streckad linje på kartan ovan).

Ävenflykter
Ävenflykter

Jag valde dock att lämna Norgefaraleden vid Ransarn och fortsatt vidare vattenvägen längst Ransarn och vidare mot Fatmomakke, Saxnäs, osv. (se ett separat inlägg här)

Obs att när leden svänger av mot Ransarn slutar den vara bred och fin. Den är fortfarande välmarkerad och lätt att följa, men det blir en stig snarare än en led. Hela vägen från Vardofjäll går du i tätt växtlighet, skog, buskage eller myrmarker. Jag såg flera älgar här. Och myriad mygg, knot och bromsar när jag vandrade i slutet av juli. Det var så mycket ohyra att det var omöjligt att stanna av, vilket gjorde vandringen lite mer påfrestande än förväntat. Men så är det inte alltid.

Norgefararled
I slutet av Ransarn

Alternativ 5: Fortsätt hela vägen till Hemavan och Abisko

År 2021 integrerades Norgefaraled in i Lapplandsleden – en nylanserade fortsättning på Kungsleden som binder samman Hemavan med Borgafjäll via Klimpfjäll. Så har du tid och lust, kan du välja att börja i Borgafjäll, hoppa på Norgefararled i Klimpfjällen, och fortsätta efter Gränsjöarna hela vägen till Abisko 🙂 Se Lapplandsledens karta nedan.

Det har jag inte själv provat men är sugen på att göra i etapper.

Själv har jag testat Norgefararleden på två olika sätt:

Här hittar du Norgefararledens officiella hemsida.

Här hittar du information om Lapplandsleden om du vill fortsätta vidare mot Hemavan och Kungsleden.

3 reaktioner till “Tips och kartor för dig som ska vandra Norgefararleden i Lappland”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *