På ävenflykt i den vita natten

Ävenflykter

Ibland är ett äventyr inget annat än något vanligt vid en ovanlig tidpunkt, som att ge sig ut i skog och mark mitt i natten.

De som har förmånen att bo på våra breddgrader är lyckligt lottade i detta fall. Vintertid kan vi ge oss ut i vintermörkret och låtsas att midnattstimmen är slagen, även om det inte ens är middagstid. När man roat sig på detta sätt under några ljusfattiga månader och vinterdepressionen börjar sätta in, återvänder solen, och liksom för att be om ursäkt för sin långa frånvaro låter den sitt överflöd skina över oss från arla till särla.

Midsommarnatten vid havet

När det är ljust dygnet runt, finns det inte längre något skäl till att begränsa sina ljuskrävande aktiviteter till den så kallade dagen, vilket gör att man hinner så mycket mer, och den extra solenergin gör också att kropp och själ orkar mer.

Ävenflykter
Fisketur en sen sommarkväll (observerad och förevigad av hustrun som njöt av den vita natten på en sen cykeltur)

Ta vara på denna korta tid – simma i en skogssjö, vandra i markerna, fiska i en fors eller njut den friska sommarnatten på det sätt som behagar dig bäst.

Nattpaddling när barnen har somnat
Nattbad i juni

Att traska upp för ett berg är en utmärkt sysselsättning i den vita natten.

På väg mot toppen av Olsberget (syns längst bak) för att skåda midnattssol i närheten av Sorsele. Klockan närmar sig 23.00

Natthimlen blir större och därmed mer storslagen sedd från en bergstopp och man kan vid horisonten till fullo insupa skymningens och gryningens färgrika skådespel där det projiceras på en liten yta av den mörkare bakgrunden.

Ävenflykter
Ävenflykter
Solnedgång, kl.00.00 på toppen av Olsberget, Sorsele kommun

Att paddla är en annan nattupplevelse att rekommendera.

Ävenflykter
Efter 22.oo i Adolfström

Du omges av tystnad och stillhet och glider ljudlöst i det spegelblanka vattnet.

Ävenflykter
Nattpaddling i Sorseles tysta sjöar

Sena cykelturer för att leta efter magiska utsikter och vackra solnedgångar är hustruns favorit.

Sommarnätter i Holmsund

Den vita natten är inte bara en förlängning av dagen, utan har en egen karaktär. Natten är sval och fräsch efter den varma dagen och den fuktiga luften bjuder på mer subtila dofter. Det är ljust nog för att se vad man ser om dagen, men tillräckligt skumt för att se mer därtill. Former ändras med ljusskiftningarna och bamsefar förvandlas framför dina ögon till en rotvälta och det förvridna skelettet av ett okänt djur till en förvriden torrtall.

Ävenflykter
En av många kreationer som ”vaktar” Olsberget

Skiftande skuggor och dagrar ger känsla av rörelse och oknytt tittar fram mellan gran och fur, för att i nästa ögonblick vara försvunna. Detta är den rätta tiden för trollskådning och när ångorna stiger över vatten och myrar är det lätt att föreställa sig att näcken spelar upp till älvornas dans, medan kärlekskranka skogsrån tittar fram bakom stenar och buskar.

Ävenflykter
En av sista ljusa nätter i början av augusti

Även om man inte är begåvad med en livlig fantasi kan man se fram mot många intressanta möten.

Ävenflykter

Du är inte den ende vandraren i natten, utan alla andra djur rör sig också i markerna, var och en besluten att nyttja dessa vita nätter till fullo före mörkrets återkomst.

Älgskådning när den är som bäst: 15 älgar korsar en hygge en sen junikväll i närheten av Sorsele

En kommentar till “På ävenflykt i den vita natten”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *