Österklubben – Holmsunds Area 51

Ävenflykter

Öar är väldigt trevliga att besöka då de utgör överblickbara världar i sig själva, med en tydligt definierad början eller slut, beroende från vilken sida man ser det. En begränsad plats som inte är för alla, utan bara för de tappra få som gör sig omaket att korsa vattnen i sin jakt på nya världar.

Öar finns det gott om, och vi har själva de senaste månaderna korsat Svalbard och traskat runt på Island och Grönland, och vi bestämde oss att vi nu var redo för en sjöfärd till den mystiska Österklubben utanför Holmsund.

Denna ligger lätt åtkomligt också för den minsta båt 300 meter utanför kusten och erbjuder en spännande utflykt för små gossar och andra äventyrare.

Efter en föga händelserik seglats från Holmsunds hamn angjorde vi bryggan och möttes av en vacker miljö med badmöjligheter och grillplatser, samt en myckenhet av martialiska lämningar.

Själv är jag väldigt förtjust i Holmsund, och denna affektion delas också av andra. Inte minst av Ryssen, som ju ofta hälsat på här i trakterna. 

Vår vän i Öster har ju dock ett häftigt humör och kan bli en oregerlig gäst, och jag antar att stämningen blev lite kymig efter att han bränt Umeå 1714 och 1720, och därefter ockuperade staden 1809.

Hur som helst så är det ju trevligt att ge också oväntade besökare ett varmt välkomnande, varför man byggt ett antal installationer på Österklubben.

Sonen blev vid upptäckten av dessa närmast extatisk och sprang från den ena bunkern till den andra och kläckte diverse planer på hur att bryta sig in. Även om de rum som var öppna hade lite att erbjuda, så fanns det nog ingen tvekan i hans föreställningsvärld att här gömdes en myckenhet roliga saker som skulle kunna bringa både honom och hans vänner om livet.

Måhända ligger det något i hans misstankar. Riktigt vad som finns här är svårt att veta. Ingen information finns på internet och ingen lokal sagesman förefaller ha någon djupare kunskap. Det är därför fullt möjligt, eller kanske rent av troligt, att detta är den svenska militärens motsvarighet till Area 51, eller något av likartad dignitet. 

Även om vi denna gång inte fann svaret på dessa frågor så blev det dock en trevlig upptäcktsfärd för familjen och kan varmt rekommenderas. 

Den som vill ha mer av det militära kan ju sedan paddla vidare till Bredskär och betrakta platsen för det gamla kustartilleriet som skyddade hamninloppet.

The truth is out there

🙂

En kommentar till “Österklubben – Holmsunds Area 51”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *