Besök en nedlagd militärbas och Sveriges sist bemannade fyr på Holmögadd utanför Umeå

ävenflykter

Här kommer ett tips för dig som är en båtälskare, seglare eller kajakpaddlare.

Om du vill besöka en speciell plats dit enbart få personer hittar vägen då är Holmögadd – en av Holmöarna utanför Umeå något för dig. På kartan nedan ser du den längst ner.

Holmögadd har varit militariserat under närmare 300 år pga öns strategiskt viktiga läge i Kvarken. Kustartilleriet huserade här fram till 2003 och vanliga människor fick inte vistas här. Kännedom om det ger besöket till Holmögadd en extra krydda.

Om du är intresserad av öns militära historia, läs denna artikel av Bengt Utterström på Dagens Båtliv. Enligt honom har Holmögadd varit föremål för flera ryska krigsangrepp och Försvarsmakten har haft ett kanonbatteri på ön. Stridsledningen sköttes från bergrum sju våningar under jord. Som mest huserade Holmögadd 700 militärer.

Idag är militärbasen nedlagd och alla som vill får besöka ön.

Det vill säga om man hittar vägen in till hamnen.

Farvattnen runt Holmögadd är fruktade för sina grund och strömmar. Från år 1851 till 1975 finns 359 registrerade förlisningar, enligt Bengt Utterström. Därför byggdes det och tändes en fyr här år 1760.

Under århundranden har fyren byggts om och utvecklats. Nuvarande stenfyr är från 1838. Den var bemannad till sista februari 2003 och blev därmed den sist bemannade fyrplatsen i Sverige. Då hade fyren varit bemannad i 160 år.

Ska du besöka ön med en segelbåt eller en motorbåt, då måste du följa tre enslinjer som leder in till kajen på Holmögadds norra sida. Vad en enslinje är kan du läsa här.

Paddlar du kajak från Holmön, kan du välja gå i land i stort sätt var som helst. Men vill du göra det enklare för dig, paddla in i hamnen på öns norra sida. Här finns det en liten sandstrand som underlättar landgång och sjösättningen.

Från hamnen går det en 3,5 km lång grusad väg ner till fyren och en annan hamn på öns södra sida (med en fallfärdig kaj). Kolla en video nedan.

Vad finns det att göra på Holmögadd?

Ta en promenad till gamla fyren. Utforska öns södra sida. Upptäck en liten lagun som är ett hem för en svanfamilj. Grilla på stranden, skåda solnedgång över havet eller ta ett morgondopp. Nöjen är enkla här men åh så fina.

ävenflykter

Då ön är knappt besök av någon, kan du njuta av den helt själv.

Förutom grodor. Förvånande nog finns det en myckenhet av grodor här och en del ormar. Men inte att frukta. Ovana med besökare, slingrar de iväg så fort de hör dina steg.

Förresten, det finns en till fd militär ö strax utanför Holmsund. Läs om den här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *