Vandra där vatten en gång flödade i naturreservatet Döda Fallet

Ävenflykter

Döda Fallet är en före detta fors i Jämtland. En sommarnatt år 1796 ändrade Indalsälven sin fåra som resultat av människans oförsiktiga grävningsarbete i sandåsen som dämt upp älven.

Att besöka platsen där Sveriges största naturkatastrof inträffade låter kanske lite morbid, men området är väldigt vackert. Man förundras över vattnets styrka när man tittar på en kanjon som det har skapat, med underliga  stenformationer och jättegrytor.

Ävenflykter
Jättegryta

Man ser var det stora vattenfallet var, och kan enkelt föreställa sig mängden av vatten som flöt genom och förundras över hur det kunde med en flodvåg förflytta sig helt annanstans över en natt.

Ävenflykter

Läs mer om vad som orsakade katastrofen, samt mer om forsen här.

Du hittar Döda Fallet här, naturreservatet är välmarkerat vid Riksväg 87. Från Umeå tar det ca 3,5 (se vägbeskrivning här ). Det finns ett restaurang och café för att vila upp sig innan vidare resa.

Där ett vattenfall en gång var

Är du ute efter en minisemester, så skulle du kunna fortsätta vidare till Östersund. Från Döda Fallet tar det ca 3 timmar dit (se vårt inlägg om vad att göra med Östersund här, och vägbeskrivning här). Ett annat utmärkt alternativ är att fortsätta till Nämforsen (ca 1,15 tim med bil, se vägbeskrivning här) för att skåda hällristningar och övernatta i det lilla Näsåker. Se vårt inlägg om Nämforsen här.

Hällristningar vid Nämforsen

2 reaktioner till “Vandra där vatten en gång flödade i naturreservatet Döda Fallet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *