Fjällvandring för nybörjare

Ävenflykter

Fjällen, eller Skanderna som de också kallas, sträcker sig 1700 km genom den Skandinaviska halvön. Här möter vi de fjällnära skogarna, fjällbjörkslandskap, milslånga myrar, stora träsk och sjöar. Nordens högsta berg höjer sig över högfjällsplatåerna, omgivna av de sista resterna efter den senaste istiden, glaciärer som föder porlande jokkar vilka nedstiger i fjälldalarna och förenar sig till våra stora älvar. Detta är Europas sista vildmark där varg, björn och järv fortfarande vandrar över vidderna.

Dessa är dock inte de enda vandrarna. Fjällvärlden genomkorsas av hundratals mil av leder anpassade för tvåbenta varelser för utövandet av fjällvandring. Här finns leder för alla. Allt från dagsturer på i högsta grad tillrättalagda vandringssträckor, till långfärder genom ren vildmark.

Fjällen erbjuder oss moderna stadsmänniskor en möjlighet att ta en paus från samtidens höga tempo och tillåter oss att försjunka i oss själva i en storslagen omgivning. En möjlighet till själslig rening under fysisk aktivitet fjärran från mobilnätverkens täckning. En möjlighet att bara vara.

Fjällvandring är, som namnet antyder, helt enkelt vandring i Fjällen. Denna vandring skiljer sig inte i grunden från annan vandring, men det finns ett och annat som det är bra att känna till innan man ger sig ut. Fjällen är en smula kärvare och mindre förlåtande mot den oförberedde vandraren, än exempelvis en skånsk bokskog. Det finns dock inga skäl att av den anledningen undvika deras sällskap, utan det räcker med att hysa en tillbörlig respekt och veta vad man ger sig in på. Av den anledningen har vi här skapat ett antal korta inlägg som vi hoppas kan vara den blivande fjällvandraren till viss nytta.

Kanske finns här också något för en och annan mer erfaren vandringsman, åtminstone för de som längtar upp till de högre höjderna. En något paradoxal omständighet är att fjällvandring till största delen utgörs av dalvandring. För det mesta håller sig vandringslederna tämligen lågt, och det är endast emellanåt som man riktigt kommer upp sig i fjällvärlden.  

Ävenflykter

Efter att man nedifrån blickat mot det mer sublima landskap som höjer sig ovanför börjar själen att längta upp på högre höjder där luften är lättare att andas och man befinner sig närmare gudarna. Unna dig därför gärna att göra en utflykt från vandringsleden och njut av utsikten från någon vacker bergstopp. Kanske det rent av är så att du skulle vilja passa på att klättra upp på någon av våra högsta fjälltoppar. Bergsbestigning i Sverige är underskattat och av den anledningen har vi lagt till några inlägg i slutet av ”Fjällvandring för nybörjare” gällande detta (klick länken och skrolla längst ner på sida 2). Om du saknar erfarenhet av bergsbestigning så misströsta inte! Här hittar du vår kurs i hur man lär sig grunderna i bergsbestigning i sin egen trädgård.

Fortsätt läsa om fjällvandring för nybörjare här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *