’Kvarken 101’ eller Konsten att förstå det unika i landskapet runt omkring

Östersjön
Östersjön
Kvarken – Östersjöns smala hals

En av mina favoritdestinationer för barnvagnspromenad i Holmsund är Ljumviken. På sommaren är det en utmärkt strand för barnfamiljer då det är långgrunt här, det finns en liten lekpark, minigolf, kanotuthyrning, kiosk, m.m. Dessutom i alla årstider bjuder platsen på en fin utsikt över Kvarken.

Östersjön

I flera år har jag njutit av utsikten utan att veta att delar av Kvarken har förklarats som ett världsarv av Unesco. Det var här som inlandsisen var som allra tjockast (ca 3 km) under den senaste istiden. Isen, och den efterföljande kraftiga och ännu pågående landhöjningen har skapat ett unikt landskap. När man är ute och vandrar så finns spåren efter detta överallt omkring en, men man kanske inte lägger märke till dem just därför att man är mitt ibland dem, och man inte vet vad man skall titta efter.

Istid
Isens utbredning och tjocklek i Norden under den senaste istiden (från http://www.kvarken.fi/varldsarvet/geologi/istiden/)

Det är ju alltid roligt att förstå vad man ser, och att kunna förmedla detta till små och stora vandringskamrater. Jag kan därför rekommendera den intresserade att titta in på www.kvarken.fi. Här finns en myckenhet av kortfattad och pedagogisk information, ffa gällande vår geologi och natur. Orkar man inte läsa, finns det en trevlig liten film här

3 reaktioner till “’Kvarken 101’ eller Konsten att förstå det unika i landskapet runt omkring”

  1. Så fint att läsa om vårt närområde med dina ord. Låt oss upptäcka tillsammans med våra pojkar. Vad sägs om en tur redan idag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *