Minisemester i Luleå med barn

Ävenflykter

Har ni några dagar för en familjeresa, kan vi varmt rekommendera besök till Luleå. Denna havsstad har ett brett utbud av aktiviteter som passar barnfamiljer.

Här finns det ett antal museer, barnvänliga hotell, flera utomhusbad, Leos Lekland och massor med annat. Nedan kommer genomgång av platser och aktiviteter vi har testat själv och vill lyfta upp (i alfabetisk ordning).

Hoppa direkt till:

Flygmuseet F21

En flygbas har skapats i Luleå år 1941 och har varit igång fram till 2012. På museet kan man både läsa om historien bakom basen samt hur den utvecklades under tiden.

Så såg det ut en gång i tiden på F21

Både utom- och inomhus står det flygplan att titta på och även klättra i.

Både mamma och barnen fick sitta i ”Tunnan” – flygplanet ovan

Vänliga värdar berättar gärna om sin tid på basen, personliga anekdoter och historiska fakta.

Dottern älskade att vara i kontrollrummet (eller var den ett spaningsrum?)

medan sonens klar favorit blev en flygsimulator. För 100 kroner fick han flyga JAS-21 i 20 minuter. För honom som har funderat på pilotyrke sedan 2-års ålder och besökt pilotkabin i varenda flygplan vi har åkt var det en dröm som kom i uppfyllelse.

Lilleman med diplom framför flygsimulatorn

Vill ni prova flygsimulatorn, kom direkt på morgonen eller nära stängningsdags för att udvika köa. Alternativt, köp biljett till simulatorn direkt när ni kommer in i museet. Då hinner det bli er tur medan ni besöker utställningen.

Öppettider hittar ni här. Vägbeskrivningen här

Hoppa tillbaka till toppen av sida

Gammelstaden

Gammelstaden beskrivs ibland som Luleås äldsta del. Nederluleå kyrka började byggas här under 1400-talet och en stad växte omkring. Än står den här, skyddad som UNESCOs kulturarv med sina 408 kyrkstugor i nära ursprungligt skick.

Små röda stugor står tätt omkring den ståtliga kyrkan.

Det är mysigt att vandra de trånga gatorna och föreställa hur människor samlades här för att delta i en gudstjänst, sälja och köpa varor och för att hitta kärleken. Det var inte ovanligt att man skaffade bekantskap under en kyrkhelg, och gifte sig under nästa.

När staden byggdes var havsnivå mycket högre. Gammelstads kyrkberg var en liten ö i Lule älvs mynning. En hamn låg på Hägnan – området intill Gammelstaden.  Redan 1649 blev hamnen för grund till följd av landhöjningen. Därför tvingades man flytta staden till den plats den ligger än idag. Därmed fick man Luleå Nya Stad och Luleås Gamla Stad, nutidens Luleå och Gammelstad.

Har ni barn med, promenera gärna till Friluftsmuseet Hägnan (allt är nära här så promenaden tar bara någon minut). Här kan barnen hälsa på djur. Det ordnas även barnaktiviteter, se kalender här.

Blir ni hungriga, hittar ni Iraj Kyrkbyn Restaurang & Pizzeria på en av charmiga gatorna. Det finns även ett par caféer som vi själva inte har testat. Här hittar du information om dem.

den mysiga pizzerian

Besök gärna Gammelstadens hemsida för mer information, öppettider och evenemangskalender här

Gammelstad hittar du här.

Hoppa tillbaka till toppen av sida

Norrbottens Järnvägsmuseum

Norrbottens Järnvägsmuseum säger om sig själv ”Vi är kulturarvet på spåren”. Sant. Även jag som är helt ointresserad av tåg fastnade här under en lång stund. Barnen fullständigt älskade utställningen.

Det fanns så många lok och vagnar att titta på, gå i och även titta på underifrån.

Två enorma byggnader rymmer en del tåg. Det står även fler utomhus.

Det ett av Sveriges största järnvägsmuseer och förutom tåg och tåghistoria, rymmer museet relaterade föremål, byggnader, och utställningar med fakta om Luleå och området omkring.

Öppettider hittar du här. Vägbeskrivningen här

Hoppa tillbaka till toppen av sida

Teknikens Hus

Teknikens Hus är ett museum som triggar nyfikenhet, lär och bjuder till lek, där barnen får ta på och testa precis allt. Passar utmärkt även rätt små barn, men är kanske mest lämpad för barn 3-10 år. Vuxna ska inte ha tråkigt här heller.

Bildkälla: Teknikens Hus

Här lär sig barnen om hur damm fungerar, hur det är att arbeta i gruvan och får även ”åka med” på en tur under gjorden. De får köra fjärrstyrda båtar, lasta trästockar med en riktig gripklo, göra eget papper från en pappersmassa, använda formpress och göra egen bil ur kartong.

Bildkälla: Teknikens Hus

De får lära sig om gravitationen och titta på stjärnor i en liten biograf. Det finns magnetisk sand att klämma på, stenar och dammar att lära sig om, flygplanskabin att sitta i, robotar att programmera, lego att bygga och mycket mer.

Bildkälla: Tripadvisor

Det finns en restaurang och presentbutik med massor spännande saker.

Öppettider hittar du här. Vägbeskrivningen här (obs vägen till museet är väl skyltat)

Bildkälla: Teknikens Hus

Extra tips: Det barnvänliga Scandic Luleå Hotellet ligger i närheten av museet, så om ni åker kollektivt till Luleå kan det vara ett bra hotell att välja.

Hoppa tillbaka till toppen av sida

Extra tips gällande besök till Luleå:

Var att bo? Vi har hittills testat enbart Scandic Luleå. Det är ett barnvänligt hotell. Sommaren 2023 fick barnen bo där grattis, fick välkomstdrinkar och godis vd utcheckning 🙂 Hotellet har en liten pool, vilket uppskattades av barn särskilt.

Åka kollektivt eller med bil? Kollektivt går bra, men ska man hitta till alla museer då är det bäst att ha bilen med.

Hur länge tar varje museum? Det beror på. Men för oss tar varje ca 3 timmar då vi tycker om att ta det lugnt och även kombinera med en måltid eller fika. Så på en dag hinner och orkar vi vanligtvis bara med två museer. Efter middag brukar vi roa oss på hotellet med t.ex., bad. Med andra ord, allt beskrivet i detta inlägg hann vi på två dagar med en övernattning. Både barn och vuxna var mycket nöjda.

Väder. Sommarväder är som känt ombytligt i Norrland och det kan bli en hel del regn. Vi brukar välja museum med utställningar inomhus när det regnar som mest och spara utomhusmuseum (t.ex., Gammelstaden) till soliga dagar eller när det är uppehåll. Både flyg- och tågmuseum hade utställningar inom- och utomhus så man kunde hinna torka och värma sig från regnet 🙂 Spara Teknikhuset och Leos Lekland tills när det spöregnar.

I Luleås Leos Lekland

Hoppa tillbaka till toppen av sida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *