Familjeaktivitet: plocka skräp och hjälp naturen

Ävenflykter

Äntligen är det vår. Så efterlängtad. Med glada fågelsång, bländande solljus och första grönska som blygt tittar fram. Den bästa tiden på året då allt kommer tillbaka till liv och man vill vara utomhus mest hela tiden.

Men det finns en sak som är lite tråkig. Snön som har så omtänksamt gömt marken under sitt täcke har smält och fram tinade sopor. Överallt ser man dessa fula spår av människotillvaro.

Förutom att det ser ovårdad ut, är det direkt farligt för naturen och dess invånare, inklusive oss människor.

En bra familjeaktivitet är att plocka skräp tillsammans när än ni går ut i naturen.

Ingen planering behövs. Bara stoppa in en soppåse i fickan och ni är redo.

Ävenflykter
En liten scout som har gjort en stor insats för naturen. Nora bär på sin gigantiska sopsäck

Går ni på en promenad, plocka skräp längst vägen. Ska ni ut på en picknick, passa på och plocka lite skräp runtomkring grillplatsen medan någon sköter elden. Det känns bra och aptiten blir godare. En dag vid stranden? Perfekt tillfälle att rädda hav och plocka skräp längst kusten. Det behöver inte ta hela dagen. En liten stund gör skillnad och lär barnen något väsentligt.

Ävenflykter
Holmsunds sjöscouter hjälper att hålla kusten ren

Vill ni göra en lite större evenemang av det hela, anmäl er till någon av nationella skräpplockardagarna, som exempelvis Nordiska Kusträddardagen den 7:e maj.

Ävenflykter
Tre solstrålar – Filip, Wilhelm och Alexander – plockar skräp på Nordiska Kusträddardagen i Ljumviken, Holmsund

Dessa dagar anordnas av  Håll Sverige Rent – en ideell organisation som verkar för att vi blir fler som inte skräpar ner. Alla är välkomna att anmäla sig (anmäl dig här). Efter anmälan får man en postleverans med påsar och sopsäckar, handskar och klädpins att ge till små skräpplockare efteråt.

Prata med barnen varför det är viktigt att inte skräpa. Varför det är bra att plocka upp skräp om man ser det, även om man inte skräpat själv (här hittar du stödmaterial för samtalet).

OBS! Efter att du har pratat med barnen, ta ALLTID en skräppåse med när ni går ut. För att de SKA hitta och plocka skräp (initiativ som ska uppmuntras) och det är du som ska bära dessa ”fynd”. Massor av gånger har jag kommit hem med samtliga fickor och händer fyllda…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *