En dagsutflykt till Skuleskogens nationalpark

ävenflykter

Har ni bara en dag för att besöka Skuleskogens nationalpark, har lite yngre eller äldre familjemedlemmar med, eller vill uppleva naturen utan att överanstränga sig, då kan vandring till Slåttdalsskrevan vara en lagom stor utmaning.

Skrevan är en 200 meter lång, 30 meter djup, 7 meter bred passage som delar Slåttdalsberget i två delar. Tur-och-retur promenad hit är 7 km lång. Med flera pauser för fika, lunch och diverse naturskådningar och ”åh så vackert det är”-pauser, så orkar alla med.  

Men reservera stora delar av dagen för denna relativt korta vandring både kräver och förtjänar att man tar det lugnt (planera för minst 4 timmar).

Enklast är det att följa den gula stigen längst en myr (se bilden nedan, följ den gula stigen från Entre Syd till Slåttdalsskrevan).

Den blåa stigen svänger av till höger efter en stund och leder först till toppen av Slåttdalsberget, och sedan ner till skrevan. Det är mer ansträngande och blev lite för mycket för mina pensionerade föräldrar.

Vill ni testa båda stigar, då kan det vara lämpligast att gå längst den gula stigen till skrevan,

så ser den gula stigen ut

sedan klättra några få vertikala meter längst fixade rep (lite jobbigt, men kort) och gå nerför Slåttdalsberget. För att berget och vy från berget är verkligen värt att se. Kanske även mer än själva Slåttdalsskrevan.

Destinationen är populär och det kan vara lite svår att hitta en ledig parkering. Men parken är så stor att man upplever ingen trängsel. Vi fick vandra helt själva största delen av dagen trots att parkeringen var proppfull.

Hitta hit: kör till Skuleskogens nationalpark, Entré Syd (se vägbes2qkrivning här). Direkt vid parkeringen (vid toan) börjas skyltning. Det är skyltat hela vägen till skrevan. Läs en detaljerad beskrivning här

Har ni flera dagar? Då kan ni utforska mer av parken som är fyllt med olika leder (ladda ner kartan här), alternativt, testa på via ferrata på Skuleberget. Eller varför inte kombinera parken med besök till Mannaminne, Härnösand, Ulvön eller bad i Övik. Klicka respektive länk för att få praktisk information om varje destination.

Uppdatering: Följande publicerades 22/5-2023 på SR (lyssna här):

  • Den mest populära etappen på Höga Kustenleden – den genom Slåttdalsskrevan – ska nu ledas om.
  • Länsstyrelsen kan inte garantera säkerheten för vandrarna, när leden går mellan de 30 meter höga klippväggarna.

Vad exakt det innebär och när de ska påbörja sitt arbete med omledning är i dagsläge oklart. Men även om man inte får vistas i själva Slåttdalsskrevan, är promenaden dit, samt att titta på skrevan från utsiktsplatsen i skrevans början är fullständigt tillräckligt, åtminstone var det för oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *