Gå i graven – Bronsåldersösen längs kusten

Ävenflykter

Att titta på gravar kanske inte låter som någon munter sysselsättning, men den dystra atmosfär som kringvälver de dödas boningar upplöses med de kroppsliga lämningarna, varför bronsåldersrösen ofta är trevliga besöksmål. Dessa gravrösen finns strödda längs hela kusten. Ofta rör det sig

om en oansenlig stenhög, men ett antal stora och imponerande konstruktioner resta över forna hövdingar finns också i vårt närområde.

Dessa restes längs den dåvarande kustlinjen ca 1200 – 500 f.Kr. Sedan dess har landhöjningen medfört att de hamnat omkring 30 meter högre upp, och följaktligen ofta rätt långt från dagens kustlinje. En tur till dessa ger barnen ett spännande utflyktsmål i naturen, frisk luft, klättring och ett tillfälle till historisk förkovring.

Den kanske mest givande utflykten för en barnfamilj är Rösena på Röseberget nära Bussjö, 20 minuters bilväg från Umeå.

Här kan man avnjuta en grillad korv vid den närbelägna sjön, före/efter man traskar en runda från röse till röse i en vacker natur som erbjuder också annat att upptäcka, inte minst under svampsäsongen.

Den som önskar en kortare promenad kan fortsätta några km till i bilen mot Åheden, där ett annat lättillgängligt och imponerande gravfält finns. Eller så tittar man bara i www.fornsok.se  och hittar ett röse man finner vara intressant beläget.

En kommentar till “Gå i graven – Bronsåldersösen längs kusten”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *