Varför besöka Röbäck?

Ävenflykter

Tja, några tvingande skäl är väl svårt att hitta, men om man inte har något bättre för sig så finns här en del sevärdheter och en trevlig historiestig. Dessa sevärdheter är väl inte alltför imponerande, men det blir en trevlig halvdagsutflykt med barnen.

Röbäcks källa omnämndes Redan av Urban Hjärne och av Linné och nyttjades för brunnsdrickning. Det är roligt att se hur det järnhaltiga vattnet bubblar fram från marken med påtaglig kraft  och färgar omgivningen roströd.

(Smaken lämnar dock en del övrigt att önska och jag blev lite bubblig i magen).

En kort promenad därifrån ligger Västerbottens äldsta bro. Denna är pittoresk men av tämligen blygsamma proportioner.

Den påminner en om att det inte är länge sedan Västerbotten var en rätt underutvecklad avkrok i världen, och som jämförelse bifogas en bild av en järnvägsbro byggd av preussarna samma år som Röbäcksbron, 1843.

Följer man sedan Röbäcken uppströms ett par hundra meter kommer man till lämningarna efter gamla kvarnar. Dessa lämningar består idag endast av några stenblock, men barnen sörjde inte över detta. En bäck är alltid en bäck och inbjuder till diverse balansakter på stenar och stränder, sjösättning av allehanda flytande objekt samt stenkastning.

Ett par km längre bort kommer man till Umeås gamla galgbacke. Här skedde den sista avrättningen i Västerbotten 1853, när Johan Natanaelsson från Hössjö halsöggs. Det var väl sannolikt hans kropp som utan huvud återfanns i sandtaget hundra år senare. Denna detalj fann båda barnen vara mycket fascinerande och igångsatte genast en utgrävning i jakt på det fortfarande försvunna huvudet.

En kort vandring därifrån, rakt in i skogen, leder en till Kyrkberget. Någon kyrka finns inte här, men detta utgjorde stenbrott för byggandet av Backens kyrka i början av 1500-talet, och spåren från stenbrytningen är fortfarande synliga. Berget lämpar sig väl för klättring för de små eller en picknick.

Om krefterna inte är slut kan man nu fortsätta ca 1,5 km längs historiestigen till Jättstugan i Jättstugberget, en grotta av det större slaget (för att vara i våra trakter).  Här kan man grilla en korv, om man inte hade picknick på Kyrkberget. Namnet till trots har grottan ingen koppling till jättarnas skara, utan kommer från getare – vallpojke.

Det finns också en krigskyrkogård, gravrösen och lite annat smått och gott i Röbäck att döma av den bifogade kartan, men detta hoppade vi över denna gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *