Björnbröd är ett sött mellanmål. Spara den tills när dina energinivåer är låga. Ät en liten bit åt gången då det är rätt mäktigt.
Receptet kommer från Sigrid Henjum, publicerat i norska UTE-magasinet
Dessa ingredienser kokas samman i en stor kastrull och kyls ner till rumstemperatur:
- 500 gr smör
- 500 gr brunt socker
- 500 gr mörk sirap
Blanda i torra ingredienser:
- 500 gr havregryn
- 450 gr vetemjöl
- 2 tsk kanel
- 1,5 tsk ingefära
- 1,5 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 1 dl solrosfrön
- 200 gr russin
- 100 gr aprikoser (dela dem i små bitar)
- 100 gr valnötter (grovhacka)
- 2 ägg som du blandar i sist
Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll in hoprörda ingredienser.
Tillaga i ugnen på 150 grader i 30 minuter. Ha inte brödet i ugnen för länge, för att det blir för hårt då. När tiden är ute, ta ut brödet och låt det kalna. Skär det i små bitar när kallt. Paketera varje bit separat i plastfolie. Stoppa en eller ett par bitar i fickan när du vandrar 😊