Kvarnbäckskojan i Västermarks naturreservat

ävenflykter

Min hustru har aldrig känt sig hindrad av vad andra anser vara möjligt och lämpligt och jag har med åren anpassat mig.

När hon därför i mitten av april ville ta oss med på en skidutflykt i skogen packade jag pulkorna istället för att börja med en utläggning om snökvalite och bristande bärighet.

Sant också är att i slutänden så visar sig hennes optimism ofta mer överenstämma med verkligheten än min pessimism. Så ock denna gång. Visserligen hade jag rätt och vi sjönk trots skidor rakt ned genom snön, men då vi kunde följa ett skoterspår med packad snö så gick det bra ändå.

Hur som helst så gick färden denna gång till Vässtermarks naturreservat utanför Botsmark .

Själva naturreservatet bjöd på en trevlig skidtur i strålande vårsol, men för att vara uppriktig så var naturen kanske inte den mest spektakulära, ifall man inte har en faiblesse för sumpgranskog.

Efter 1,8 km kom vi fram till Kvarnbäckskojan.

Detta var en synnerligen mysig koja med plats för 6 personer, rejäla madrasser, filtar, kuddar, köksattiraljer och en kamin.

Kojan tronar högt över Kvarnbäcken och inbjuder till en stunds naturbetraktelse från altan eller intilliggande grillplats.

Det mest tilltalande med denna plats var dock att Skogsvårdsstyrelsen här har en omfattande fågelmatningsservice, vilket resulterar i ett rikt fågelliv.

Under både middagen och frukosten hade vi en ytterst underhållande fågel-TV i fönstret.

En större hackspett av manskön satte sig några meter bort för att avnjuta en läcker grissvål och fick strax sällskap av en hackspettsflicka, varefter en nyfiken lavskrika anslöt sig, mot en bakgrund av blåmesar, småjoxar, fulsparvar och liknande. Inte mindre roande blev det när trenne vårystra ekorrar jagade varandra runt runt i en frenetisk fart över skarsnön.

Efter en tidig kväll vände vi åter följande morgon. Utanför kojan stod en skylt som visade att om vi följde slingan runt så var det bara 1,8 km tillbaka till parkeringen.

Skylten vid stugan (bild till vänster) måste vara felvänd. Den pekar på den långa vägen tillbaka till parkeringen och påstår att det är enbart 1,8 km dit. Vi trodde det och efter en låååång stund kom till en annan skylt i skogen som påstod att vi har gått 5,5 km och hade 3,7 kvar. Något är alltså fel med skyltningen. Har ni små barn med, ta den korta vägen fram och tillbaka till parkeringen

Efterhand så visade det sig dock att denna skylt var felvänd, och tillbakavägen blev i själva verket 8,5 km, men vi hade i alla fall tur med vädret.

Således, om ni söker en mysig stuga med rikt fågelliv så är Kvarnbäckskojan ett utmärkt alternativ. Och om du ändå är i närheten så har ju Botsmark fler sevärdheter att erbjuda (se här)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *