Det går att använda sig av stora väl packade ryggsäckar, och detta gör vi när vi bestiger berg under vinterförhållanden. Dock, med tanke på hur mkt utrustning man vill ha med på vinterturen rekommenderar jag starkt att du använder en pulka när detta är möjligt. Pulkor finns i olika modeller och prisklasser. Den som vill ha en avancerad lösning med perfekt anpassade packskydd och styva skaklar kan titta på fjellpulken. (De har också bra modeller för barntransport). Själva använder vi oftast en av de billigaste modellerna då den är enkel, okomplicerad och lättransporterad.
Paris pulka är en enkel konstruktion. När du köper den får du dock bara själva pulkan. Inköp samtidigt ett elastiskt rep för att trä genom de förborrade hålen i pulkan. Dessa skall utgöra fästpunkter för 3-4 bagagestroppar som används för att spänna fast packningen. Fäst likaledes ett kort rep i de två hålen längst fram för infästning av draget.
Draget bygger du med ett ca 4,5 – 5 m långt rep, 8 mm i diameter. Gör en dubbelåtta i vardera änden och fäst en karbinhake. Mitt på repet, gör två dubelåttor, så att de separeras av ca 60 cm. Trä sedan en bagagestropp (utan krokar) genom dessa och knyt ihop till en loop med en överhandsknut. Det är viktigt att anpassa storleken på loopen så att den är så stor som möjligt för att ge bästa stötdämpande effekt, men inte så stor så att den kan dras ut så mkt att belastningen överförs till repet istället för till loopen.
Selar finns i olika modeller men vi är nöjda med våra från fjellepulken. Fäst ett ca 80 cm långt rep i fästena med tex en dubbelåtta.
När du packar pulkan så underlättar det om du har en mkt stor bag. Använder du en bedding bag så placeras denna vanligen överst. Lägg de tyngsta objekten i botten och fördela vikten jämnt och undvik hög last. En dåligt balanserad pulka med hög tyngdpunkt välter gång på gång och förtar mycket av nöjet med skidturen. För övrigt är det tämligen okomplicerat att använda denna typ av arrangemang.
Var dock uppmärksam att i nedförsbackar så kan pulkan hinna ikapp dig och slå undan benen på dig. För att undvika detta är det lättast att ta in en del av draget och hålla det i handen så att pulkan åker bredvid dig. Öva gärna i lämplig pulkabacke hemma innan du ger dig iväg. Om du skall på en längre tur kan du rent av överväga att träna på att dra lite hemma. Detta görs ju enklast vintertid, men frånvaro av snö är inget hinder, då man istället kan dra däck (utmärkt träning för hela kroppen!). Se här hur man ”trekker dekk” och hur man gör i ordning träningsutrustningen.
Läs andra tips för vinterturer under respektive länk:
5 reaktioner till “Vinterturer för nybörjare: Pulka och hur att spänna den”