Är du sugen på en längre tur och en fin naturupplevelse? Då kan vi rekommendera vandring längst Lögdeälven, en vacker skogsälv i närheten av Umeå.
Att gå längst vatten är alltid vackert, och här är skönheten slående.
Älven slingrar sig genom landskapet – meander heter dessa slingor, och skapar skulpturer av jord: vackra djupa dalgångar som heter raviner, och nipor – branter av sand.
Mäktigaste nipa är Drakryggen, ca 300 m norr om Storforskojan (nr 12 på kartan ovan, här ser du koordinater). Stigen följer den smala åskammen och klättrar upp på Himlastegen – en drygt 100 trappsteg lång trätrappa som tar dig upp till ryggen.
Här finns det forsar, där Storfall (nr 36 på kartan ovan) är en av de största. I fem tusen år har forsen slipat hällar och skapat små mjuka gropar i berget – jättegrytor – som formats av virvlande vatten.
Överallt kan man se spår av hur föränderlig natur och älven är. Det finns älvterrasser som markerar de olika höjder som älven legat på under åren. Se till exempel en 40 meter hög ”trappa” bestående av åtta terrasser vid Långforsen (nr 19 på kartan, med koordinater 63.89979,18.89029.)
I skogar längst Lögdeälven kan du skåda spår från senaste istiden för 10 000 år sedan:
- rullstensåsar – smala långa kullar som skapades när sand och stenar lade sig på bottnen av en väldig smältvattentunnel under inlandsisen, (se en kort film om hur de bildades här). Till exempel flera russtensåsar vid väg 92 : 63.98017,18.80068
- drumliner – det är moräner som lägger sig som en svans efter en bergkulle (se en enkel animering om hur de skapas här)
- flyttblock – gigantiska stenar flyttade och strosade runt av enorma ismassorna.
Är du intresserad av geologi och historia, läs gärna Jan Åbergs guide till leden här innan du ger dig av, det finns så mycket spännande berättat om området och dess historia!
Enligt Nordmalings kommun är älven ett perfekt fiskeområde för lax och havsöring. Det finns gott om bävrar och du har en bra chans att se en. Även fågelskådare lovas några överraskningar här.
Lögdeälvensled sträcker sig i 85 km och går genom två kommuner, Nordmaling och Bjurholm. Du kan enkelt anpassa ledens längd efter dina behov och hoppa på/av leden på flera olika ställe. Leden är utmärkt markerat och rustat. Det finns flera mysiga övernattningsstugor (till exempel denna) och rastplatser längst stigen.
Några logistiska tips:
När att vandra? Sommar-tidig höst. På våren och när det börjar regna väl mycket på hösten kan vissa partier bli för blöta. Vi vandrade från Mysnäset (nr 5 på kartan) till Norrfors (nr 31) i början av maj, men det var tyvärr för tidigt. Vissa partier var helt vattendränkta och vi fick gå knädjupt i iskallt vatten. Det var smärtsamt och vi blev båda ordentligt förkylda efteråt. Så vänta tills våren/sommaren är i sin fulla kraft.
Hur att komma till leden? Med bil: Är ni två eller fler personer, kör med två bilar för att lämna en i början av sträckan, och en i slutet. Med buss, åk till och från en större by/stad på kartan och hoppa på/av leden där, t.ex., buss från Umeå till Norrfors; vandra från Norrfors till Nordmaling; och ta buss eller tåg tillbaka till Umeå.
Var att börja? Börja där det passar dig bäst. Flera gånger kommer leden nära större vägar och det är lätt att hoppa på/av där (se kartan ovan). Är du sugen på att gå hela leden, kan du välja utifrån följande:
- Lögdeälvsleden sträcker sig i 85 km från Ormäggan (se kartan här eller koordinater 64.03334, 18.758211 ) till Nordmalings omgivningar (t.ex., en by som heter Mo). Både längre och kortare turer kan göras längst stigen. Obs! För något år sedan var första sträckan av leden (Ormäggan (1) – Mysnäset (5) på kartan ovan) stängt. Vi vet tyvärr inte hur det ser ut idag, men du skulle kunna köra till Ormäggan och kolla: är partiet fortfarande avstängt, ta bilen och parkera vid Mysnäset istället.
- Lögdeälvens vildmarksled heter den delen av Lögdeälvsleden som går genom Bjurholm. Den är på 32 km. Följ orange markeringar.
- Tempelleden en lite längre tur, som börjar vid rastplatsen som ligger i strandskogen vid havet nära Nordmaling [se kartan koordinater här 63.55795,19.42280]. Du går längst Lögdeälvsleden och fortsätter mot samhället som heter Fredrika. Ladda ner e-kartan här och e-guiden här
5 reaktioner till “85 km av skönhet – vandring längst Lögdeälven”