När man var liten gick tiden mycket långsammare medan den numera tenderar att rusa iväg. Ett undantag utgörs dock av barnens lov, och kanske speciellt under alla vinterloven. Även om detta är ett tillfälle att få rå om varandra och tillbringa tid med familjen så kan det vara en utmaning att hålla barnen roade, och om man inte har något att erbjuda kan dagarna kännas rätt långa.
Egentligen finns väl ingen brist på saker att göra, men det är inte alltid som inspirationens musa infinner sig, varför det kan vara bra att ha en lista med förslag framför sig när barnen börjar se uttråkade ut.
Åka pulka, bobb, säck, ring, stjärtlapp eller vad helst man kan komma på. Det enda som är viktigt är att det går fort och är roligt!
Bygg en ramp: Har du ingen pulkabacke och små barn kan man alltid bygga en ramp i trädgården. Skyffla ihop all snö du kommer åt och gör en ca 4 meter lång ramp, ju brantare desto roligare. Forma en skålformad bana i lämplig rumpstorlek, och börja sedan att överösa den med ett par hundra liter vatten som får frysa till. Det är ett arbete som gärna kan fördelas på ett par dagar, men slutresultatet blir uppskattad av mindre barn då det blir en väldans skjuts på den glatta isbanan.
Skridskor är alltid roligt, och har man fördelen att bo vid en sjö eller liknande är det ju ingen dum ide att försöka upprätthålla en fri isplätt så länge som möjligt.
Har man ändå skridskorna på så kan man ju lika gärna ta fram klubbor och spela lite hockey eller bandy, eller något liknande.
På isen kan man ju för övrigt roa sig på en mängd sätt. Sparken är ju en given favorit som fungerar såväl för lek som transport, men varför begränsa sig?
Barnvagnen är utmärkt för de allra minsta och genom åren har såväl trädgårdsmöbler som kontorsstolar på hjul fått fungera som fortskaffningsmedel på isen hemma hos oss.
Blåser det kraftig så är ungarna inte alltid så pigga på att åka skridskor, men ger man dem ett litet segel i form av en kartong eller liggunderlag eller annat så blir det genast mycket roligare.
Vill man ha lite lugnare aktiviteter så kan man ju alltid borra några hål i isen och ta fram pimpelspöna. Får man fisk så roar det de små, och får man ingen fisk så brukar de i alla fall kunna roa sig en stund med maggoten.
Åka skidor är ju aldrig fel. Skidspår är trevliga då det är så lätt att åka i dem, men de utgör ju inte det enda alternativet.
En utflykt över frusna vatten eller in i skogen blir mer av ett äventyr. Har de vuxna pulkor med gör det ju inte heller något om de yngre deltagarna tröttnar på skidandet efter en stund.
Är man ute på en skidtur så förtjänar man en värmande brasa och lite varm choklad för att samla krafter inför återfärden och detta brukar i sig vara mycket uppskattat.
När man rör sig i skogarna så är det uppenbart att där finns också andra vandrare, men att veta vilka är inte alltid så lätt. Varför inte försöka förstå vilka djur som gått där före er? På Naturhistoriska Riksmuseet finns mer information och också nedladdningsbara brickor om ni vill spela ”spårbingo”.
Dagsljuset försvinner ju snabbt om vintern, men misströsta inte över det. Att röra sig ute i skogen i det becksvarta vintermörkret med ficklampor är ett äventyr både för stora och små. Har ni tur kanske ni rent av fångar ett par glimmande djurögon i ficklampans sken.
En fördel med vintermörkret är att det blir mörkt långt innan det är läggdags, varför natthimlen kan studeras också av de små. Ta en kort tur bortom stadens ljus och upplev natthimlen i all dess storslagenhet. Vintergatan med alla stjärnor och månen framträder klarare i vintermörkret och kanske ni rent av får uppleva ett vackert norrsken! Ta gärna med en enkel kikare så blir det ännu roligare. Fler idéer för lekar i vintermörkret hittar du här.
Vill man ha lite enklare nöjen så kan det ju räcka med att gå ut på bakgården och leka i snön. Snögubbar är roliga för stora och små, men varför inte utmana barnens artistiska ådra och göra snöelefanter, snötroll, eller något annat mer ovanligt?
Snöänglar är ju en annan möjlighet, och för att göra det lite mer måleriskt kan man ju faktiskt skänka sina kreationer en smula färg. Färga vatten med hushållsfärg eller vattenfärger och fyll på ketchupflaska, vattenpistol och likande och utsmycka därefter dina änglar, snögubbar eller använd snötäcket som din målarduk.
Snölyktor kan ju sedan med fördel konstrueras för att lysa upp konstverken och trädgården när mörkret faller.
Tycker ni att detta blir för mycket flower-power och ni önskar ingjuta mer martialiska dygder i de unga så bygg i stället en snöfästning och utmana de unga hjältarna på snöbollskrig!
Har ni lyckan av att inneha en rejäl snöhög så kan ju denna nyttjas istället.
Snögrottor förbundna med långa vindlande gångar är väl visserligen potentiellt farliga men uppskattas av barnen i samma omfattning som de skapar ångest hos många vuxna, men därför blir det också lämpligen en gemensam aktivitet.
Skapar ni en riktigt rejäl snögrotta, så kan ni rentav övernatta i denna. Detta kräver dock en hel del snö och grävande, och i brist på detta uppskattar åtminstone våra ungar att bara smälla upp ett tält istället. Att tälta är alltid trevligt, men det blir liksom mer speciellt på vintern.
Att göra saker på vintern som man förknippar med sommar och värme är i sig självt ofta roande. Att rulla sig i snön efter bastun är en given succé, men att plumsa runt en kort stund med bara ben och fötter i snön för att uppleva kylan brukar också utan bastu ge upphov till skrik och skratt av skräckblandad förtjusning, och hittills har vi inte behövt amputera några tår.
Många av dessa aktiviteter förutsätter att kylan håller sig inom anständiga nivåer, men blir det riktigt smällkallt så innebär ju också det en möjlighet. Pälsa på barnen och gå ut och blås såpbubblor och se hur de fryser, eller kasta upp varmt vatten rakt upp i luften och omvandlas till snörök!
Har ni fler förslag på hur man kan roa sig om vintern är det bara att fylla på i kommentarsfältet nedan!
En kommentar till “Vinterlekar”