Så tar man sig upp från en isvak

Ävenflykter

Det är alltid en glädjens dag när isarna lägger sig och inbjuder till spark och skridskoåkning och allehanda vinterlekar.

Något paradoxalt så är dock det första vi gör när isen lagt att göra hål i den, ty förutan en vak är ju isbadandet en omöjlighet. När man betänker vilken källa till glädje detta är under vår långa vinter är det inte utan att man sänder en medlidsam tanke till alla hawaiianer, mikronesier, melanesier och dylika stackare som aldrig fått uppleva denna njutning. Dock inser jag att detta till viss del är en förvärvad smak som inte kommer naturligt för alla.

Sant är också att ett isbad för att vara njutbart måste vara frivilligt. Ett ofrivilligt dopp är inget man eftersträvar, men en is är en is och inte hälleberg, och därför en smula förrädisk. Detta är inget vi kan skylla på isen då det ligger i dess natur, utan det är upp till oss att hantera den med omdöme och tillbörlig respekt. Det mänskliga omdömet är dock inte felfritt, och isarna skördar sina offer.

Således bör man om man vill njuta av våra isar vara förberedd på att de kan rämna under ens fötter och man bör då vara införstådd med vad som krävs för att ta sig upp.

När man går genom isen hamnar man plötsligt i nära nollgradigt vatten och detta utlöser en köldchock med stigande puls och en flämtande okontrollerbar andning. Hamnar du med huvudet under vattnet kan inandningsreflexen vara så stark att du inte kan hålla den tillbaka utan riskerar att drunkna.

Känner du att du börjar gå genom isen är det väl därför klokt att försöka begränsa hur snabbt/djupt du sjunker genom att slå ut med armarna. Har du tur kanske de får tag i iskanten, men i annat fall erbjuder ju vattnet tillräckligt motstånd för att hålla dig över ytan. Mycket annat kan du inte göra under de första ögonblicken. Köldchocken släpper spontant efter ett par sekunder till ett par minuter (Fortare om du är en van isbadare!). Det viktigaste är nu att inte gripas av panik.

Börja med att helt enkelt försöka få kontroll över din andning. När du åstadkommit detta är det dags att börja försöka ta dig ur vaken. Har du skidor på fötterna så ta av dessa.

Förhoppningsvis har du någon kamrat med dig, eller lyckas påkalla uppmärksamhet från någon annan person som nu kan larma och kasta dig en livlina, eller hasa så nära vaken som krävs för att ge dig en hjälpande skidstav eller liknande med vars hjälp du kan dra dig upp. Se dock till att alltid ha ett objekt mellan er, så att du inte drar ned din räddare in spe. Skulle du vara ensam får du reda dig själv efter bästa förmåga på nedanstående sätt.

I och med att du vet att isen höll ända fram till den plats där den brast, medan du saknar kunskap om isen runt övriga delar av vaken, så vänd tillbaka samma väg som du kom.

Ävenflykter

Isen kan ju vara svag i kanten utan kraft att bära dig. Om så är fallet får du nu agera isbrytare. Häv dig upp med armbågarna på isen för att bryta bort svag is, och fös denna ur vägen. Upprepa tills du når is du inte förmår bryta.

Det är nu dags att försöka ta sig upp på isen. Att häva sig upp på armarna med benen rakt ner, som man tar sig upp ur en pool är svårt och inte att rekommendera.

Lägg upp armarna brett på isen och sparka med benen så att rumpa och ben kommer i horisontalläge. Fortsätt nu att sparka samtidigt som du tar hjälp av armarna för att hasa dig fram och upp på isen (arbeta med armarna i korta rörelser under kroppen. Att sträcka ut dem framför kroppen nyttjar föga på halt underlag). Res dig inte direkt du är uppe på isen, utan kryp/rulla 10 meter för att vara på den säkra sida.

Ovanstående kan utföras med bara händerna, men underlättas avsevärt om du har isdubbar. Saknar du detta men har ett par skidstavar, så är det bättre än ingenting.

Jag har själv aldrig ofrivilligt gått genom isen, så jag kan inte uttala mig utifrån personlig erfarenhet, utan ovanstående är huvudsakligen baserat på andras kunskap. Jag misstänker dock att rädslan i sig själv är en svår fiende om man plötsligt går genom isen, och rädslan kan ju eskalera till en panik som gör att du inte kan hantera situationen utan drunknar.

Detta är dock något som du kan förbereda dig på, och en av de viktigaste anledningarna till att öva på hur man tar sig ut ur en isvak är att man då inte hamnar i en helt okänd situation, utan rädslan måste bli mindre om man tidigare (frivilligt) befunnit sig i en liknande situation och man vet att man tidigare tagit sig upp ur en vak och besitter de nödvändiga kunskaperna. Jag och hustrun kastade oss därför i vår isvak fullt påklädda och övade på att ta oss upp med händer, isdubbar och stavar. Visserligen var det under väldigt kontrollerade former, men jag måste säga att jag upplevde det som förvånansvärt okomplicerat, och jag tror att det har varit värdefullt för den händelse att vi någon gång skulle hamna i en sådan situation. Förutom att vara potentiellt livräddande, så var det dessutom en rätt skojig aktivitet.

Tilläggas kan väl att om du av någon anledning inte skulle lyckas ta dig upp ur vaken inom 10 minuter så rekommenderas det att man helt enkelt ger upp och sparar på krafterna, då man vid det laget har blivit rätt svag av kylan. Lyft dig upp så mycket du kan ur vattnet med armarna ut för att minimera den del av din kropp som befinner sig i vattnet, då detta kyler ned dig snabbare än luften. Har du tur fryser armarna fast i isen och du glider inte ned och drunknar innan du hittas, även om kylan gör dig medvetslös. Människor överlever förvånansvärt länge innan de dör av hypotermi.

Hypotermi kan ju bli ett problem även om du lyckas ta dig upp. Har du ett torrt ombyte och kanske till och med en varm sovsäck och varm dryck så är problemet ur världen. Finns inte detta så vrid ur kläderna efter förmåga och sätt på dem igen. Är du nära civilisationen så är det bara att traska mot stugvärmen, men befinner du dig längre bort så kan en eld för att värma dig och torka dina kläder vara ett bättre alternativ. Skulle tändstickorna vara blöta, så får man nog traska på så länge man orkar för att hålla värmen uppe. Kanske rent av din telefon fungerar så att du kan ringa efter hjälp.

Skulle du vilja lära dig mer om detta ämne så rekommenderar jag dessa videos av Dr. Gordon Giesbrecht:

Hur som helst, att öva hur man tar sig upp ur en vak är en rolig aktivitet som kanske kan rädda ditt liv en dag.

Om kvällen skall dag prisas,
kvinna då hon är bränd,
eggjärn då det prövats,
ungmö då hon är bortgift,
is när man kommit över

Havamal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *