Arktiska äventyr och polarexpeditioner i Västerbotten med omnejd

Ävenflykter

Jag såg härom kvällen en fransk dokumentär ”Isöken” (inte att förväxla med den nigerianska romantiska komedin ”Isoken”) på Netflix om tre franska gossar på en polarexpedition till Arktis, närmare bestämt till vad som beskrevs som ”the largest polar desert in the world. Sarek, in the north of Sweden.

Under 18 dagar skidade de från Suorva genom Sarek till Ritsem, vilket uppges vara över 200 km, men jag tror att det galliska temperamentet generellt sett tog ut svängarna och dramatiserade något när de återberättade sitt äventyr. Skall man vara lite kritisk så hade de också en väldigt fri tolkning av Isöken (Désert de glace), som är svår att förena med de ofta hiskeliga mängder nederbörd som faller över Sarek.

Hur som helst så var det en vacker dokumentär som jag gärna rekommenderar.

Den fick mig dock att fundera lite. Polaräventyr i Arktis har man väl inte i Sverige? På Nordpolen, Svalbard och Grönland -ja, men i Sverige?

Jag bestämde mig därför att titta lite närmare på definitionerna.

Arktis kommer av det grekiska ordet för björn, och syftar på stora björnen som framträder tydligt i den norra hemisfären samt lilla björnen med polstjärnan.

ävenflykter
Arktisk vinterexpedition i Ammarnäs?

Enligt engelska Wikipedia består Arktis av Norra ishavet med angränsande hav, Norra Sverige (Västerbotten, Lappland och Norrbotten), Norra Finland (Österbotten, Lappland, Kajanaland), Nordnorge (Nordland, Troms, Finnmark, Svalbard och Jan Mayen), Danmark (Grönland), Island, Norra Ryssland (Murmansk, norra delen av Archangelsk Oblast och nordligaste Sibirien), Alaska, samt Norra Canada (Yukon, Northwest Territories och Nunavut).

Arktisk äventyr i Newfoundland?

Flera definitioner finns och gränserna är något flytande. De vanligaste definitionerna utgår från polcirkeln vid 66 graders nordlig latitud, dvs gränsen för midnattssolen, men 60 grader förekommer också (samma som för Antarktis). Andra definitioner är området där medeltemperaturen i juli månad understiger 10 grader, eller området från Nordpolen till trädgränsen.

ävenflykter
Polarexpedition i Sarek?

Gällande ”Polarområdet” så används detta ofta synonymt med Arktis, men det förefaller finnas en större tendens att mer stringent definiera detta som området norr om polcirkeln.

Således, nästa gång du tar en tur i Västerbotten kan du med gott samvete hävda att du befinner dig på en arktisk expedition, men vill du på ett polaräventyr måste du resa åtminstone till Jokkmokk!

Ävenflykter
Svalbard, ingen tvekan, det här kan man nog kalla polaräventyr!

2 reaktioner till “Arktiska äventyr och polarexpeditioner i Västerbotten med omnejd”

  1. Jag har inte sett dokumentären du länkar till, men kan rekommendera en annan dokumentär, com verkligen är arktisk: danske naturfotografen Morten Hilmer drog, tillsammans med en kompis, iväg till Ellesmere Island i nordligaste Kanada. Där tillbringade de nära två månader på att fotografera natur. Det blev en serie Youtube-videor om äventyret, nära tre timmar totalt. Den första i serien hittar du här:

    https://www.youtube.com/watch?v=KwwPsRe2zJs

    /Uffe, sjöscout.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *