Labyrinter och svordomar i Rataskär

Ratan

Sveriges sista krigsslag på svensk jord utspelade sig nära Umeå, i Ratan 1809. Då bloggen handlar mest om ävenflykter, dvs äventyr och utflykter med små barn, ska jag inte fördjupa mig i historiska fakta hur än intressanta de är  (visste du t.ex. att trots att ryssarna tvingades ut ur Västerbotten som resultat av denna strid, förlorade Sverige Finland till Ryssland i efterföljande fredsförhandlingar. Ur Populär Historia)

a 19th-century painting. "Last battle of the war at Ratan near Umeå in Swedish Västerbotten" Av Okänd - from enwiki (uploaded by User:Ghirlandajo), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3976730
A 19th-century painting ”Last battle of the war at Ratan near Umeå in Swedish Västerbotten”. Av Okänd – from enwiki 

Sedan slaget har Sverige och Ratan avnjutit drygt 200 år av fred. På www.ratan.se står det följande: ”Ännu är Ratan en undangömd vrå af världen, där man kan njuta av fullständigt lugn i den härligaste skärgårdsnatur, tämligen oberörd af kultur och societetsliv”. (Svenska Turistföreningens årsbok 1906). I dagens Ratan, en liten kustby med c:a 50 invånare, lever idyllen och lugnet kvar liksom alla historiska minnen.”

Det stämmer bra.

I somras besökte vi den fina ön Rataskär utanför Ratan. Se google maps för vägbeskrivningen här. Man hyr en båt – nycklar finns på restaurangen i Ratan precis intill hamnen. Ett par minuters paddling tar en till flera intressanta historiska sevärdheter, inkl. fyr, labyrinter, kompassros, sjötullkammare samt underbar natur. fyr

Ratakär i RatanRatan

Trots att det är en enkel promenad, är naturstigen sällan trafikerad av andra än myror. Vill man inte bli biten av tre miljoner myror, tar man heltäckande promenadskor och inte sandaler dit myror kan krypa, ramla och gömma sig i som jag gjorde.

För att hinna med lunch innan restaurangen stängdes, fick maken hjälp att ro tillbaka.

Ratan

Det gick lite fel vid dockningen, han ramlade av bänken rakt in i en stor vattenansamling på golvet i båten och använde en kraftig svordom. Det var tyst och vackert och svordomen ekade fint ovanför viken… I hans försvar, så svär maken aldrig. Därför fastnade ordet i Lillemans medvetande. Sedan dess har han övat sig på ordet, riktigt smakat på det: använt olika intonationer, sagt det milt och kraftigt, tyst och högt och försökt använda det i alla möjliga situationer. Bara imorse sade han det minst 20 gånger. Och nästa vecka börjar han på dagis… Horror of parental humiliation…

Maken föreslog att dagen efter Lilleman har varit på dagis komma till fröknarna och säga något i stil med ”Han har börjat svära nåt så gud i förbannat och jag kan för h**vete inte begripa var f*n han har lärt sig så s*tans många svordomar!”

restaurang

För övrigt var restaurangen väldigt fin. Den huserar i den gamla tullgården och kallas därför så. Den bjöd på smakrik husmanskost och urtrevlig miljö. Strax utanför finns det en välfylld lekplats som uppskattades av våra småttingar.

Har man tid över, ska man ta en titt på utställningen i Kulturum som berättar om Ratans historia, samt ta en promenad för att titta på andra historiska sevärdheter. Mer om detta nästa gång.

En kommentar till “Labyrinter och svordomar i Rataskär”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *