Namn och varifrån de kommer

ävenflykter

När man vandrar i naturen bör man alltid ha en god karta till hands. Denna kan naturligtvis hjälpa till att tala om var du är och hur att ta dig dit du vill.

Lika viktigt är dock det rena underhållningsvärdet. Att stå på en bergsknalle och se ut över milsvida skogar med sjöar, älvar myrar och berg är visserligen trevligt, men på något sätt lite opersonligt.

Om du i stället med ögonen följer Kvarnbäcken upp från Vännforsen på dess väg mellan Krycketjärn och Staggträsket nedom Abmoberget så blir det mer personligt, som att introduceras för ett antal nya och potentiellt intressanta bekantskaper.

Vissa namn är intressantare än andra. Vi vandrade nyligen längs Långforsen och Vännforsen (se inlägget här). Hur Långforsen fått sitt namn lyckades vi efter några kilometers vandring räkna ut. Vännforsen förde initialt tanken till vänskapliga möten, måhända hedniska backanaliska utsvävningar i Vännforsbygden under svunna hedniska tider, men mer sannolikt har det väl att göra med att älven där gör en vän(d)ning.

Ävenflykter

Några dagar tidigare paddlade vi i Tjergeforsen, men huruvida Tjerge bodde där någon gång, eller man ägnat sig åt ett omfattande ”tjergande” på denna plats har vi ännu icke lyckats utröna.

Bebyggelsenamn är ofta mer intressanta och originella. Befinner man sig i de södra delarna av vårt avlånga land kan de berätta mycket om forna tiders gudadyrkan och administrativa indelning. Här uppe i norr är det lite sämre ställt med detta, men den som önskar orientera sig inom den lokala ortnamnsforskningen kan med fördel läsa ”ortnamn i Västerbotten” av Sigurd Fries, en trevlig herre som jag hade nöjet att träffa när jag som ung fuskade inom ortnamnskunskap, fornnordiska, arkeologi och dylika ämnen.

En del namn är kanske mer intressanta än lärorika. Kommer man till Pungpinan så är det ju svårt att inte undra om det finns en intressant historia bakom detta namn, måhända någon händelse förknippad med Valfittan? Här har vi västerbottningar sannerligen inget att klaga på! Kräkångersnoret, Mensträsk, Rambo, Blattnicksele, Flurkmark, Tusculum, Snipp, Snapp, Snorum, Hej och Basalorum etc. etc. (Tilläggas kan att de senare namnen påstås ha tillkommit på initiativ av en lantmätare begiven på starka drycker ifall mitt minne inte bedrager mig).

Ortnamn + tid får oss att fnissa - Språktidningen
Bildkälla: Språktidningen

Att försöka lista ut vad dessa namn egen egentligen betyder är skoj men inte alltid så lätt. Så exempelvis torde Kräkångersnoret intet ha att göra med en bakfull man med pågående förkylning, utan snarare syfta på en ko vid en vik vid ett smalt sund. Om du själv inte har fantasi nog kan du ju försöka med Google, eller om du har lyckan att befinna dig i Vännäs kommun kan du dock följa denna länk, där allt skall varda uppenbarat.

Hur som helst, detta torde kunna skänka dig en stunds lättsamt intellektuellt nöje, så glöm inte att studera kartan nästan gång du beger dig på vandringstur!

sveriges-roligaste-ortsnamn
(Bildkälla: Allas)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *