Vi fick nyligen en kommentar från en student angående de ekonomiska svårigheterna med friluftsaktiviteter, så jag tänkte dela några tankar om detta.
Sant är att kostnaderna för ett aktivt friluftsliv kan bli skrämmande höga, om man tillåter dem.
Skall man tro de kommersiella aktörerna är det i princip inte möjligt att gå utanför dörren utan en myckenhet av diverse produkter. Dessa skall vidare helst vara tillverkade av något exklusivt lättviktsmaterial och så specialiserade till sin funktion att man behöver tre i det närmaste identiska uppsättningar för olika säsonger/omständigheter.
Detta är en utveckling som antagligen drivs lika mycket av säljarnas profithunger som köparnas behov av det tillfredsställande dopaminpåslag som konsumtionen ger. Man behöver dock inte gå många år tillbaka i tiden för att komma till en värld där man klarade sig utmärkt i naturen utan alla dessa produkter, så kanske de inte är helt nödvändiga.
Sant är att pengar underlättar här som i allt annat, men det går att komma undan billigt.
Det finns otaliga möjligheter till friluftsaktiviteter även med en begränsad budget, men man måste naturligtvis rätta munnen efter matsäcken. Vidare kan det krävas en bättre planering och lite mer eftertanke.
- Avlägsna äventyr är mer kostsamma än lokala utflykter. Med tanke på att den närmaste omgivningen ofta erbjuder fler möjligheter än man hinner utnyttja, kan det vara en idé att välja dessa om pungen är tom.
- Tid är pengar. När man försöker spara tid så ökar ofta kostnader exponentiellt, så har man mer tid än pengar kan man ofta komma billigt undan. Det är dock onekligen synd om den som varken har tid eller pengar.
- Vissa aktiviteter är kostsammare än andra. När kassan har sinat kan fjällvandring vara ett lämpligare val än big wall climbing.
- Man behöver ofta inte så mycket utrustning som man tror. Tänk igenom vad du egentligen behöver, och om du inte redan har någon icke dedikerad produkt som duger.
- Köp begagnat. Många friluftsprodukter, inklusive kläder och skor, kan köpas för en spottstyver begagnade men i fullgott skick på blocket, secondhand butiker och liknande.
- Är man fattig har man inte råd att köpa billigt. Det är ett gott råd att när så är möjligt satsa på kvalitet, men här får man göra en avvägning. Kanske man klarar sig med ett billigt alternativ?
- Dela och samarbeta. Det finns gott om ideella föreningar för allehanda aktiviteter som klättring, dykning, segling, paddling osv. Här kan man för en billig summa bli medlem och få såväl utbildning som tillgång till utrustning. Här finns människor som man kan organisera aktiviteter med. Ett annat alternativ utgörs av alla Facebooksidor som Isklättrarna i Umeå, Friluftsliv i Västerbotten, Forspaddling Västerbotten osv, där man kan hitta likasinnade personer, exempelvis för att dela transportkostnad med.
- Låna. Man behöver inte äga allt. Kan man inte låna av släkt eller vänner så finns exempelvis Friluftsbanken där man kan låna det mesta.
Låt oss ta som ett exempel en fjällvandring från Tärna till Ammarnäs för en person från Umeå.
Själv liftade jag en hel del i ungdomen, men om man önskar ett säkrare alternativ så kostar buss Umeå – Hemavan samt Ammarnäs-Umeå ca 610 kr totalt.
Matkostnaden på fjället behöver inte kosta en krona mer än vad du ändå skulle ha lagt ut på mat om du stannat hemma, så denna kan räknas som noll. Det är klart att det är bekvämt med dyra frystorkade portionsförpackningar, men ofta har jag och hustrun bara rafsat ned i ryggsäcken vad vi råkat ha hemma. Man klarar sig långt på havregryn, nudlar potatispulver, snabbmakaroner, socker, salt, pulverkaffe/the, ett stort paket smör samt hårdbröd.
Man kan ju leva på kall mat, men det är ju inte trevligt, så man får lägga till en gastub på 50-100 kr, beroende på hur mycket man har tänkt elda. Ett bra mygstift för 70 kr bör du nog också unna dig.
Gällande själva utrustningen så kan i princip allt, inklusive vandringskängor, ryggsäck, tält etc, lånas helt gratis hos Friluftsbanken. Saknar du något vitalt klädesplagg så kan nog också detta ordnas med lån.
Således har du här en fantastisk fjällvandring på 3-5 dagar för under 800 kr.
Det är naturligtvis bekvämare att ha sin egen utrustning av optimal kvalitet och lösa alla problem genom att öppna plånboken, men också för en fattig student finns det hopp!