Ta rött kort i klättring

Jag beskrev i ett föregående inlägg hur man tar grönt kort i klättring, och när vi ändå hade ångan uppe beslöt vi oss för att direkt därefter också ta rött kort i klättring.

Det gröna kortet är nödvändigt om man vill nyttja klätterhallar i Sverige, medan fördelarna med det röda kortet är mer begränsade.

Bildkälla: IKSU

I princip så ger dig det röda kortet rätt att ledklättra inomhus. Dvs du kan i klätterhallar klättra leder utan topprep, och med hjälp av befintliga bultar och med quickdraws klättra upp till det befintliga ankaret och sätta upp ditt eget rep. Detta är säkert värdefullt för vissa, men jag tror att de flesta gott kan nöja sig med grönt kort. Ledklättring är definitivt roligare än topprepsklättring, men inte inomhus, och önskar du lära dig ledklättring utomhus måste du ta en utomhuskurs.

Bildkälla: IKSU

Själva kursen på IKSU var tre timmar lång, och bestod i mångt och mycket av en upprepning av vad vi gått igenom i kursen för grönt kort. Till detta kom en fördjupad diskussion med praktiska övningar av hur man säkrar de längre fall som kan förväntas vid ledklättring, Vidare en genomgång av hur man använder quickdraws och fäster repet i ett befintligt inomhusankare.

Kursen är inte nödvändig för att ta det röda kortet. Om du tycker att du erhållit nödvändiga kunskaper på annat sätt kan du spara tid och pengar (kursen kostar 875 Kr & uppklättring 175 Kr) och gå direkt till uppklättringen.

Image by Jason Goh from Pixabay

Uppklättringen tar 45 minuter och består av ett klätterprov där man turas om och visar att man kan:

  1.  Säkra på ett säkert sätt samt klarar av att hålla ett fall när din partner faller.
  2. Kan använda quickdraws på ett korrekt sätt samt installera repet i det befintliga ankaret.

Till detta kommer ett kort teoriprov med flervalsfrågor (där mer än ett svar kan vara rätt). Frågorna bygger huvudsakligen på sunt förnuft, även om en del vara lite svåra att förstå pga oklar formulering.

Om du önskar förbereda dig för uppklättringen föreslår jag att du följer våra rekommendationer för  grönt kort, samt vidare tittar på första halvan av denna korta video, om hur man använder quickdraws.

Lycka till!

Bildkälla: IKSU

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *