Skridskoåkning på Tavelsjön utanför Umeå

Ävenflykter

Inte mycket är trevligare än att skrinna fram över blanka isar på sjöar och hav. Tyvärr får man dock på våra breddgrader sällan njuta av detta någon längre tid innan ett snötäcke lägger sig över allt och skridskorna får bytas mot skidor.

För den som vill förlänga säsongen så finns ju visserligen isbanor och hockeyrinkar, men dessa begränsade ytor ger ingen frihetskänsla eller naturupplevelse, och vidare är det lite skrämmande med alla små människor som susar fram med höjda klubbor, redo att slå på allt i sin väg.

Trevligare är då plogade banor på naturisar, och en sådan hittar man i Tavelsjö, 27 km utanför Umeå.

Kör längs vindelvägen och parkera vid Sundlingska gården, Wärdshuset eller ICA. Dock kan det bli lite trångt om det är helg och vackert väder, varvid parkeringen nedanför Tavelsjöberget kan utgöra ett gott alternativ (sväng vänster vid skylten mot Tavelsjöleden).

Har du inga egna skridskor så kan långfärdsskridskor hyras på Sundlingska gården, och förefaller skenorna dig korta, eller konstruktionen i sig opålitlig, så finns lånesparkar vid samma ställe.

Tavelsjön är av respektabel storlek och vida känd för Tavelsjöodjuret (som man dock naturligtvis inte behöver oroa sig för vintertid när isen ligger). Här, i en naturskön miljö har lokala krafter plogat upp en rejäl isbana om ca 10 km, som flitigt bevistas av en myckenhet av människor på skridskor, sparkar, pulkor, apostlahästar och dylika fortskaffningsmedel. (Sant är att sjön också drar till sig en del bullriga och illaluktande typer som inte förstår njutningen av att färdas fram i maklig takt, men dem får man väl leva med.) Att upprätthålla denna isbana kräver väl både tid och pengar, så glöm inte att swisha en slant. Information om detta hittar du vid banan. Till tingens tragiska natur hör dock att oavsett hur väl de lokala förmågorna underhåller banan, så går den likväl ett tragiskt öde till mötes varje vår, och vill du inte riskera att själv dela detta så kan du alltid kolla den senaste informationen om isens kvalitét på deras Facebook-sida.

10 km på skridskor är en rejäl runda för de små. Man kan naturligtvis åka en kort sträcka fram och tillbaka, men ett roligare alternativ är  att ta med  pulka eller liknande så de stora kan släpa de små när orken tryter. (Det blir då dessutom ett utmärkt träningspass för de stora!)

Glöm heller inte varm chocklad och liknande för att fylla på energireserverna. För den som efter väl förrättat värv önskar inmundiga något mer matnyttigt så står Sundlingska gården samt Wärdshuset till förfogande. Den förra torde vara det bättre alternativet för barnfamiljen, men titta på hemsidan efter menyer och öppettider och se vad som faller er i smaken. 

Skrinna lugnt!

Ävenflykter

2 reaktioner till “Skridskoåkning på Tavelsjön utanför Umeå”

 1. Hej! Tack för ett trevligt reportage om Tavelsjöbygden.
  Tavelsjö isbana är ett exempel på hur man kan ta tillvara olika möjligheter som finns i sin bygd.
  Det började med vandringsleden Tavelsjön runt ( en led runt Tavelsjön på stigar och små vägar där man kan vandra och cykla ).
  Det blev sen starten för Tavelsjö Halvmara som i stort följer samma sträckning.
  Senaste ”projektet” är Tio Toppar Tavelsjö där man skyltat upp stigar till olika bergstoppar i bygden.
  Alla tio är värda ett besök ! Passar för alla åldrar men ta med fika !
  Sommartid så finns många fler ”smultronställen ” att besöka.
  se mer på http://www.landsbygdsturism.se/sv/
  Välkommen tillbaks!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *