Så blir du redo för polaräventyr

Ävenflykter

Undrar du hur det är att vara en polaräventyrare? Vill du förbereda dig för att korsa Svalbard och Grönland? Eller önskar du dig en ordentlig vintertur?

Då ska du till Hardangervidda i Norge som är den största högfjällsplatån i Europa med sina 8000 km². Finse är en fjällstation belägen 1222 meter över havsyta. Området kring Finse beskrivs som “Antartica i miniatyr” och används för träning inför polarexpeditioner. Ingen mindre än Nansen, Shackleton och Scott var här för att prova ut sin utrustning och förbereda sig innan sina storartade äventyr.   

För min mans födelsedag tog vi en ”Vinterkurs på Finse” med äventyrsföretaget Hvitserk. Syftet med kursen var att lära sig mer om vinterturer i polara förhållande.

Efter en utmattande lång resa möttes vi i Finse av piskande snöblandad regn. Vinden var fruktansvärt och det var 0 grader varmt. Strax därpå var det middag och möte med övriga kursdeltagare och våra guider. Vi gick genom planen för vår tur, förberedde maten, diskuterade kläder och utrustning och sade god natt. Ingen nämnde regnet med ett ord.

Morgonen var blåsig men solig.

Vi packade pulkor och drog iväg. Eller försökte i alla fall. Snöskorpan var så hal att man hade bakglid även på plan mark. Och Hardangervidda är allt annat än plan. Upp och ner, ner och upp det gick.

Efter många timmar av långsam frammarsch var det dags att slå upp läger. Guiderna passade på och lärde ut hur att slå upp och säkra en tält på vinter, laga mat inne, torka kläder och massor med andra tips och tricks. Vi åt middag tillsammans, gömda från vinden i en snödriva, och gick till sängs nöjda med dagens färd.

Vi vaknade till en ordentlig storm med snöblandat regn och genomsnittlig vindstyrka på 19 (!) sekundmeter.

Tror du att vi stannade i tältet?

Nej.

Kursen lovade ju att förbereda oss för en polartur. Denna var den ultimata förberedelsen.

Den första utmaningen var att packa ner tält. Vinden rev ut allt från våra händer och Patric sprang gång på gång i fruktlösa försök att fånga tältdelar.

När det var äntligen gjort, gav vi oss iväg.

Åh herre gud…

Snön fastnade på och lät oss inte göra mer än 10 steg åt gången innan det var dags att rensa skidorna. Vi såg enbart en meter framåt och fick orientera oss med kompass och karta så gott det gick. Jag hade ett lagat hål på byxor och ett halvdåligt kardborrband på ärmen. Vinden rev upp båda och fullproppade mina byxor och jacka med blött snö. Våra pulkor välte hela tiden och vi föll, och föll, och föll…

Efter många långa timmar var vi framme vid lägerplatsen.

På SAMMA STÄLLE  som vi lämnade imorse!!!

Hela tiden som vi kröp och kämpade i stormen trodde vi att vi var tvungna att gå framåt för att hinna avsluta vår tur i tid för tågresan hem. Så vi kröp och kämpade. Men det var alltså helt i onödan?! Vi kunde alltså stannat inne hela dagen istället för att plåga oss själva så?!

Överrumplade och stumma av denna insikt, slutkörda, kalla, blöta och halvdesperata slogs vi mot vinden för att sätta upp tält igen. Väl inne lagade vi mat och leende började sakta sprida sig över våra ansikte.

Vi fick VERKLIGEN det vi kom hit att få! Ett ordentligt polaräventyr. Wow!

Vi var extatiska. Glada. Tacksamma. Roade och stolta över egen prestation.

Det var Patrics födelsedag och hans äventyrliga skäl kunde inte få bättre firande än så.

Ävenflykter
Lagar födelsedagsmiddag på smält snö

Nästa morgon var en perfekt belöning för alla mödor. Det var soligt och vindstilla och åh så vackert.

Efter två dagars kamp med pulkor har vi äntligen lärt oss hur att behärska dem och vi susade nerför varje lutning med glatt skratt och ”high fives” på alla kursare.

Precis bredvid hotellet träffade vi en ny grupp som var på väg ut. Det var 10 indonesier som har aldrig stått på skidor förr. Alla i vårt team bad en tyst bön för att väder skulle hålla sig fortsatt fint för dem.

Gratis online kurs i vinterturer på Ävenflykter

Blir du avskräckt från alla vinteräventyr efter denna berättelse? Snälla, bli inte det. Det var vårt val och det var precis det vi ville uppleva. Vi fick exakt det vi önskade att få.

Hvitserk guiderna var utomordentligt duktiga och vi lärde oss massor om skidturer på vinter. Efter denna kurs kände vi oss säkra och helt orädda för ”vanliga” vinterturer och gav oss ut på många härliga snöäventyr på egen hand hemma i Sverige – något som vi inte skulle ha gjort annars. Så vi rekommenderar verkligen Hvitserk.

Har du inte möjlighet att gå en kurs, men är sugen på att prova på en vintertur, se allra bästa råd om och praktiska tips för vinterturer sammanfattade här.

2 reaktioner till “Så blir du redo för polaräventyr”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *