Att i kajak glida fram över spegelblanka vatten är en angenäm och rofylld upplevelse. Vill man ha lite mer action och adrenalin är strömmande vatten mer lämpade.
Varken jag eller hustrun är erfarna paddlare, men emellanåt har vi tagit oss fram i älvar och åar. Själv har jag funnit detta vara mycket roande, dels för att det är lite mer fart, och dels för att det alltid resulterar i en strid ström av skojiga ljud från min hustru i kajaken bredvid. Hon har haft en djupt rotad misstro till alla former av strömmande vatten och endast motvilligt satt sin paddel i dessa.
För att lära oss mer bestämde vi (läs jag) oss för att ta en tredagarskurs i forspaddling i Järvsö. Tanken var att hustrun skulle vara med endast första dagen för att i sin egen havskajak bekanta sig med strömmande forsnära vatten, och att jag därefter skulle få gå i forsen själv. Väl på plats blev vi omhändertagna av vår instruktör, Annis, som på ett diskret och pedagogiskt sätt omvandlade denna plan så att hustrun efter en halv dag satt i en forskajak i en fors , och därefter med stor entusiasm och nöje deltog under samtliga tre dagar.
Under kursen övades diverse moment som simning i fors och eskimåsväng (jag var oerhört stolt att lyckas med denna emellanåt!), men ffa paddlades det i forsar.
Stora vågor slår mot dig från olika håll och du försöker parera och behålla balansen samtidigt som vattenmassorna dånar och sliter dig än hit och än dit. Detta är genuint skojigt! Ett misstag och paddlingen förvandlas raskt till en ofrivillig forssimning.
Man kan naturligtvis ta den kajak man råkar ha till hands och kasta sig i närmaste fors, men det är inte helt optimalt. Dels krävs en liten och mer lättmanövrerad forskajak, och vidare är forsande vatten en naturkraft man bör behandla med viss respekt. Att själv lära sig hur att behandla dessa krafter är nog inte helt enkelt. Många har ju ändat sina liv i Västerbottens forsar, och inte alltid av fri vilja.
Bor man i Umeåtrakten kan man kontakta klubben Åmsele forspaddlare, som har träningar varje vecka under sommaren i Rödåsel. Alternativt kan man ta en kurs hos en kommersiell arrangör som Aktiv Fors i Åmsele. Vill man paddla någon annan stans finns otaliga alternativ, så Google är det enklaste sättet att hitta någon klubb eller arrangör nära dig.
Vi har nu inhandlat utrustning och den stora utmaningen kommer nu, när vi är själva utan Annis att hålla i handen, men jag återkommer om hur vi tar oss vidare i vår forspaddling.
2 reaktioner till “Hur vi provade på forspaddling”