Minisemester i Östersund med fossiler, teknik, och dragspelsmusik

Vi besökte Östersund i samband med en större bilresa till Nämforsen och Döda Fallet (se inlägg med vägbeskrivning under respektive länk).  

Vi hade en 1-åring med och två dagar på oss, så vi hann besöka och kan varmt rekommendera Marieby Stenbrott, Jamtli och Tekniklandet.

Marieby Stenbrott är ett nedlagd stenhuggeri som har använts både för att bryta kalksten, och på senare år för tennistornament och kulturevenemang. Det som gör platsen särskilt intressant är alla fossiler som man kan se i stenen här. Marieby Stenbrott hittar du genom att åka till Fugelsta, Marieby, och ta ner mot sjön, vid skylten mot stenhuggeri (hitta hit). Här finns det också en sjöstrand och en grillplats som passar utmärkt för lunch eller fika efter att barnen har sprungit runt, klättrat och letat fossiler.

Hugger fram fossiler i Marieby Stenbrott

Jamtli är ett museum och friluftsområde med historiska hus, gårdar och lite djur.

Fika i sällskap av några hönor och tuppar

Vi tajmade väl och firade midsommar här med dragspelsmusik. Att dansa till Thore Skogmans låtar i denna vackra miljö var roligt och speciellt. Lilleman fick hälsa på djur och roa sig i en lekpark.

Ävenflykter
Dansar till “Medicin” av Thore Skogman

Ännu ett uppskattat besök blev det till Tekniklandet – ett museum med flygplan och helikopter, lastbilar, brandbilar och övriga fordon, samt enorma legobygge och en liten ruschkana – allt till Lillemans enorma glädje. Här fanns också en café/restaurang. Hitta hit (obs Tekniklandet verkar vara stängd under sommaren 2021 pga Covid-19).

Själva Östersund bjöd på en kvällspromenad på stadens vackra strand, samt en härlig middag på Marité med en fin utsikt över sjön och solnedgången.

Vacker skulptur på Östersunds strandpromenad

Staden har såklart mycket mer än så att erbjuda. Kolla Östersunds hemsida här för aktuella evenemang och förslag på aktiviteter.

En kommentar till “Minisemester i Östersund med fossiler, teknik, och dragspelsmusik”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *