Minisemester i Östersund med omgivning

Ävenflykter

Östersund med omgivning kan varmt rekommenderas som ett resmål för en kortare semester med eller utan barn.

Här kommer några förslag på aktiviteter och utflyktsmål (i alfabetisk ordning). Klicka på respektive länk för mer information, praktiska tips och vägbeskrivning.

Obs! Detta är ett pågående projekt och listan uppdateras kontinuerligt. Har ni några tips, skriv gärna i kommentarer. Tack!

Hoppa direkt till:

Döda Fallet

Döda Fallet är en före detta fors i Jämtland. En sommarnatt år 1796 ändrade Indalsälven sin fåra som resultat av människans oförsiktiga grävningsarbete i sandåsen som dämt upp älven.

Att besöka platsen där Sveriges största naturkatastrof inträffade låter kanske lite morbid, men området är väldigt vackert. Man förundras över vattnets styrka när man tittar på en kanjon som det har skapat, med underliga  stenformationer och jättegrytor.

Ävenflykter

Du hittar Döda Fallet härnaturreservatet är välmarkerat vid Riksväg 87. Det finns ett restaurang och café för att vila upp sig innan vidare resa.

Gå tillbaka till toppen

Jamtli

Jamtli är ett område i Östersund med hela 3 museum. Här kan du lätt spendera en hel dag. I Nationalmuseum Jamtli visas utställningar med konst, konsthantverk och design ur Nationalmuseums samlingar. Länsmuseet berättar om Jämtlands och Härjedalens historia, inkl. den mytomspunna Storsjöodjuret.

Bildkälla: Nationalmuseum Jamtli

Friluftsmuseet är ett område med historiska hus, gårdar, lite djur och en lekpark för de minsta. Här kan du upptäcka över 20 historiska miljöer, från sent 1700-tal fram till 1975. På sommaren öppnas vissa hus och guiderna utklädda i tidsenliga kläder bjuder dig på en riktig tidsresa (läs mer här).

Vi hade tur att fira midsommar här. Att dansa till Thore Skogmans låtar och dragspelsmusik i denna vackra miljö var roligt och speciellt.

Bildkälla: Jamtli Friluftsmuseet

Kolla Jamtlis fina hemsida för aktuell information och vägbeskrivning här.

Gå tillbaka till toppen

Marieby Stenbrott

Marieby Stenbrott är ett nedlagd stenhuggeri som har använts både för att bryta kalksten, och på senare år för tennistornament och kulturevenemang. Det som gör platsen särskilt intressant är alla fossiler som man kan se i stenen här.

Bildkälla: Föreningen Stenbrottet
Patric hugger fram fossiler i Marieby Stenbrott

Platsen är populär också bland klättrare (bouldering). På hemsida 27crags hittar du detaljerade kartor med route förslag på området.

Förslag på bouldering routes vid Marieby Stenbrott. Bildkälla: 27crags

Marieby Stenbrott hittar du genom att åka till Fugelsta, Marieby, och ta ner mot sjön, vid skylten mot stenhuggeri (hitta hit). Här finns det också en sjöstrand och en grillplats som passar utmärkt för lunch eller fika efter att barnen har sprungit runt, klättrat och letat fossiler.

Gå tillbaka till toppen

Nämforsen

Nämforsen i Ångermanälven i Näsåker är en av Nordeuropas största hällristningsplatser. De äldsta har gjorts för drygt 6000 år sedan. Här kan man se det nordliga jägarfolkets symboler – älg, fiske, jakt. Allt är väl bevarat och belägen i en vacker naturmiljö.

Ävenflykter

Om det blir för sent för att köra vidare, kan du gärna stanna i den charmiga Näsåker. Övernatta bekvämt och njut av en trevlig middag på Nämforsens Gästgiveri eller smaska i dig frasiga våfflor på en café mittemot (hitta hit)

Ävenflykter

Gå tillbaka till toppen

Tekniklandet

Tekniklandet – ett museum med flygplan och helikopter, lastbilar, brandbilar och övriga fordon, samt enorma legobygge. En mycket uppskattad utställning av små barn som tycker om sådant. Här finns också en café/restaurang. Hitta hit

Gå tillbaka till toppen

Östersund

Själva Östersund har en del att erbjuda också. Kolla Östersunds hemsida här för aktuella evenemang och förslag på aktiviteter. Och här hittar du 10 sommartips.

Vi njöt särskilt av en kvällspromenad på stadens vackra strand, samt en middag på Marité med en fin utsikt över sjön och solnedgången.

Vacker skulptur på Östersunds strandpromenad

Gå tillbaka till toppen

En kommentar till “Minisemester i Östersund med omgivning”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *