Mjölk- och glutenfri havregrynsgröt

ävenflykter

1 portion:

 • 1 dl glutenfri havregryn
 • ½ krydmått salt
 • 1 msk russin (ta mer om du föredrar lite sötare gröt)
 • 1 msk valnötter (grovt krossade)
 • 1 msk ghee (om magen kan tollerera, annars uteslut)

Vid tillagning lägg till:

 • 2.5 dl vatten

Utrustning att ha med:

 • Gaskök med en eller två kastruller (enklare med två)
 • Gas
 • Tändare
 • 1 djup tallrik
 • 1 sked

Hemma förpacka alla torra ingredienter i fryspåsar, 1 påse per person per dag.

Hur jag tillagar gröten beror på hur kallt det är, vilken köksutrustning jag har med och hur mycket gas jag vågar spendera. Om det är sommar, om jag bara har en kastrull eller för lite gas med, då brukar jag hälla påsens innehåll i en djup tallrik, hälla kokande vatten på, röra om och låta stå en stund tills havregryn sväller och allt vatten försvinner. Medan gröten ”tillagas”, kokar jag vatten för en kopp te.

På vintern tycker jag inte om denna metoden då gröten hinner bli kall. Så jag brukar ta en extra kastrull med mig. Först smälter jag snö i kastrullen så att det bli ca 2,5 dl (ingen fara om det blir lite för mycket vatten, du kan alltid hälla av det senare). Sedan häller jag in påsens innehåll direkt i det kalla vattnet, kokar upp, drar ner på elden, låter gröten småputtra i ca 2-3 minuter och rör om då och då. Vad använder jag den andra kastrullen till? Teet såklart! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *