Torkad köttfärs

ävenflykter

Torka inte fläskfärs, välj istället en färs med låg fetthalt som nötkött.

Stek köttfärsen i en nonstick-stekpanna utan olja. Krydda färsen så som du gillar (t.ex., salt, peppar, tomatpure).

När köttfärsen är färdig och har kallnat lite, kör den i en matberedare så att det inte finns några stora klumpar.

Klä en plåt med bakplåtspapper.  Lägg köttfärsen i ett jämnt och tunt lager på plåten.

Torka i 70 grader i 8-10 timmar tills köttfärsen är hård som grus. Om du har en ugn utan varmluft behöver du ha luckan på glänt ca 1 cm för att fukten ska komma ut.

Fördela köttfärsen i portionspåsar. Förvara i en frys.

Blöt upp färsen i hett vatten i ca 1 timme. Tillsätt lite olivolja för extra fett.  

Tips: Jag brukar ha en mattermos med mig när jag vandrar eller är på en vintertur. Om jag planerar äta köttfärs (t.ex., med rotmos) till middag, då lägger jag den torkade färsen i en mattermos och häller på hett vatten redan vid lunch. När det är dags för middag på kvällen är färsen mjuk och redo att ätas. Termosen håller värme bra. Men om maten har blivit för kall, stek den lite snabbt.

Hur att äta färsen: med rotmos eller torkat kål; lägg i piroger, soppa, gryta, osv.

ävenflykter

En kommentar till “Torkad köttfärs”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *