Min romans med yoga

Ävenflykter

Här på www.avenflykter.se skriver vi om äventyr och utflykter. Detta inlägg handlar dock om ett lite annorlunda äventyr. Nämligen, min romans med yoga.

Efter min andra graviditet och förlossning blev min kropp halvförstörd och orkeslös. Efterföljande sömnlösa nätter i kombination med konstant amning, diverse ålderskriser hos första barnet, och heltidsanställning gjorde mig ännu mer paj både mentalt och fysiskt. Ryggen var särskilt dålig, och ju sämre den var, desto mindre ork hade resten av kroppen. Jag ville inte må så och började surfa på youtube efter enkla ryggstärkande övningar. Det var då jag stötte på yoga.

Självklart hade jag hört om yoga förr, men associerade det antingen med leviterande svältande yogis i Indien eller änglalika tjejer som gör kroppen till en kringla på en surfbräda mitt i en ändlös ocean.

Illustration from https://www.freepik.com/free-photos-vectors/design

Jag hittade en 15-minuters video för ryggen, där allt man behövde göra var att ligga på en matta. Då jag redan var liggande på en (rya)matta av ren utmatning krävdes inga förberedelser och jag provade. Det var så enkelt och skönt för kroppen att jag orkade öva några gånger till under de kommande veckorna. Resultatet fick mig att häpna.  Jag mådde så mycket bättre! Ryggen värkte mindre, mina axlar rättade ut sig, jag hade lättare att andas och kände mig lugn och fridfull.

Sedan dess är jag fast. Idag börjar jag varje morgon med 1,5 timme meditation, äter enbart växtbaserat kost och åker till silent yogaretreats i Nepal åtminstone en gång per år.  

Haha, nej nej, jag är inte frälst, jag äter fortfarande allt och mycket och har ingen lust eller möjlighet att bege mig till tysta eller några andra retreats, men jag försöker göra yoga åtminstone ett par gånger per vecka. Effekterna är så underbara både för kroppen och själen. Jag vet inte hur eller varför det fungerar, men jag mår så bra av yoga. Och allra bäst om jag gör ett pass utomhus.

Några saker jag har lärt mig under min korta yogin-tur:

  • Youtube rules! Har du inte en möjlighet eller lust att träna med andra på en yogaskola finns det tusentals yogavideos på youtube. Helt gratis. Som du kan göra hemma. När det än passar dig. I trosor och utan att duscha om du så vill. Ingen ska titta konstigt på dig. Ett vänligt tips dock: ska du göra yoga på morgonen, borsta tänder först. Andningsövningar på morgonandendräkt får dig inte att känna dig särskilt fräsch.
  • Du styr. Du kan göra så lite eller så mycket som du orkar och har tid för. Det är du som styr svårighetsgrad och hur långt du vill pusha dig. Med så många youtube videos att välja ifrån, kan du alltid hitta något som passar just idag. Ingen bestämmer över dig. Vill du träna 5 minuter – bra. Det är mer än 0. Dessutom, ett kort pass som du mår bra av ökar sannolikhet att du ska träna igen.
  • Skräms inte av yoga livsstilen. Bara för att du provar på några pass innebär inte att du måste omedelbart sluta äta onyttigt och börja dela livsbejakande citat på Instagram. Men fortsätter du, är det sannolikt att du ska vilja göra det. Yoga gör något med dig: du börjar må bra och vill fortsätta med det, du vill börja äta bättre, och meditera, och göra mer yoga, osv.  Tur att jag har integritet och klarar av att fortsätta med mina osunda vanor yoga till trots.
  • Inga prylar. Yoga är en av de minst krävande träningsformer gällande utrustning och pengar. Du kan utöva den hemma.Yogablock och yogabälte kan enkelt ersättas med en bok och en skärp. Det är dock klokt att skaffa en yogamatta, och helst inte den billigaste. Är du snål som jag, och har en matta för 29.90 kr, så får du spännande dofter av plast och något annat giftigt på köpet, och så glider och halkar du på den då och då. Irritation och fall på ansikte fråntar något från yogans fridfullhet, men i en sann yoga anda kan man hitta någon lärdom även i detta.
  • Yoga ute. Har du möjlighet att göra ett pass ute i naturen – gör det. Att känna solstrålar på dig och ha ändlösa himmel ovan när du öppnar upp dig i en solhälsning är helt magiskt. Befinner du dig i norra Sverige så får du uthållighetsträning på köpet pga allt som biter och kryper på dig när du står stilla i någon asana. Är du redan superduktig på att vara närvarande i nuet och inte behöver extra hjälp från mygg och knott, spreja dig head-to-toe med myggmedel innan du går ut eller gör ditt pass i en myggtält.
  • Undvik att köpa yogakläder. Förutom att de kostar enormt mycket, är de så sköna att du kommer att vilja ha dem på dig hela tiden. Det ser inte klokt ut. Dyra yogabyxor kan enkelt ersättas med mjukisbyxor eller leggings. Däremot undvik att göra yoga i en hängig t-shirt utan bh. Gravitationens kraft på alla mer hängande delar av kroppen när du står i downward dog och övriga upp-och-ner positioner är stark och synen innanför T-shirten kan ha en distraherande och något demoraliserande effekt.
  • Strunta i speglar. Är träningsmotivationen och/eller självkänslan skör, stå inte bredvid en spegel. Dessa onödiga uppfinningar avspeglar saker som inte kan vara sanna. Du är precis så vacker och vig som du känner dig när du gör övningarna. Låt inte dessa djävulens redskap övertyga dig om något annat! På riktigt, kom ihåg att det spelar ingen roll hur man ser ut när man gör yoga. Det viktigaste är att du gör något. Och för varje dag blir du bättre och bättre. Ingen är bra i början. Mår du bättre medan du gör övningarna och efteråt? Det är det som spelar roll, och tro mig, det syns också på utsidan.
Yoga på en fjälltopp. En bild vi tog på skämt för att ”trolla” en nära vän som är allergisk mot allt som har med yoga att göra
  • Yoga med småttingar. Bäst vore det att göra yoga när du har egen tid och inga barn i närheten. Går det inte, kan ett 20-minuters pass bli en härlig aktivitet för hela familjen. Var förberedd på att du ska behöva offra din matta till dem, och att du får skratta rejält då någon hela tiden kryper över eller under dig så snart som du intar någon utmanande position. Var också beredd på att dina viga småttingar ska kunna göra precis varje yogaposition, medan du själv inte kan komma nära vissa av dem trots månader av försök.  Bara acceptera att det blir ett annorlunda pass och ha kul. Undvik särskilt svåra positioner där du kan skadas om någon bestämmer sig för att klättra på dig samtidigt.
  • Fortsätt testa nytt och roa dig. Gör det roligare för dig och testa olika yogaformer, rutin och lärare. Blir det tråkigt så ökar risken att du slutar träna. Själv tränar jag nästan uteslutande med Boho Beautiful numera men varierar mellan olika yogaformer och pass. Bohos skapare Juliana och Mark gör yoga så tilltalande med sina vackra videos att det är omöjligt att stå emot och inte må bra efteråt.
Visa källbilden
Ett av Boho Beautiful program. Hitta mer på https://bohobeautiful.life

Det finns självklart massor med andra kloka råd. T.ex., gör inte en övning om det gör ont; överträna inte om du är utbränd; titta på videos som förklarar grundläggande positioner. Men då jag egentligen inte kan någonting om träning eller yoga, lämnar jag detta till professionals. Det enda jag vill säga är att yoga får mig att må bättre. Jag hoppas att jag fortsätter på detta äventyr en stund till. Testa du med och berätta om dina erfarenheter i kommentarer nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *