Den viktigaste anledningen att ta sig ut i naturen

hjärta

Vad gör du när du är trött, nedstämd eller mår sådär halvbra? Enligt forskningen är det bästa du kan göra att ta dig ut i naturen.

Jag måste erkänna att när jag mår sisådär eller är nedstämd, får jag aldrig lust att ge mig ut på en skogsutflykt. Men lyckligtvis är jag en sådan pest att vara nära när jag är en surpuppa, att min man gör allt han kan för att sparka ut mig hemifrån, på en promenad eller en cykeltur. Han påstår att han gör det av kärlek, för att han vet att jag ska komma tillbaka med ett leende (obs inte ett fake leende bara för att bli insläppt, utan ett riktigt). Och det är sant. Funkar. Varje. Gång.

Naturens positiva effekt på välmående har studerats och bevisats i ett flertal forskningsstudier.

2014 studerade en japansk forskargrupp effekten av tid i naturen vs tid på stan. De delade in deltagare i två grupper. En grupp fick promenera i 15 minuter på stan och den andra gruppen fick promenera 15 minuter i skogen. Hos de som tog en stadspromenad såg man inga effekter, medan skogspromenaden resulterade i högre vitalitet, energi och bättre humör. En annan studie visade att skogsbesök stärker immunförsvaret medan En tredje visade att vistelse i naturen minskar negativa tankar.

Ett kort naturbesök ger dig en kortvarig boost av energi och välmående, medan att ofta vistas i naturen ger långvariga positiva effekter och även ökad livslängd.

Är det för att man rör på sig när man är ute? Mycket bra fråga, men nej. Det har visat sig att naturen har en hälsoförbättrande effekt som är oberoende av fysisk aktivitet.

Vad är det som gör att man mår bättre av att vistas i naturen? Tja, lite oklart är det fortfarande. Vissa forskare föreslår att du ”badar” i hälsosamma bakterier som finns i naturen när du är ute på en promenad. Det kan exempelvis vara bakterier från jorden som kommer upp i luften. Under en promenad andas du in dessa bakterier, de passerar genom dina lungor, tarmar och lämnar därefter din kropp. De är alltså temporära besökare, men på sin resa genom din kropp, stimulerar de ditt immunsystem.

Andra forskare säger att kemikalier ansvariga för dofter av träd kan sänka blodtryck och stresshormoner. Höga nivåer av negativa ioner som finns i naturen kan också vara ansvariga för lindring av depression.

Summa summarum, naturen har stark positiv påverkan på vår hälsa och välmående, och detta är bevisat av flertal seriösa forskningsstudier.

Så om du inte mår bra, har du en enkel kostnadsfri beprövad och bevisad metod att förbättra ditt humör, energi, och generella hälsa: 15 minuters promenad i naturen några gånger per vecka.

För fler referenser och grundligare genomgång se sidor 135-141 i kapitel 11 ”Environmental toxins, sun, vitamin D, and nature” i en bok av Dr. Michael Ruscio ”Healthy Gut Healthy You. The Personalized Plan to Transform Your Health from the Inside Out”, eller läs mer om den Japanska formen av skogsbad ”Shinrin-Yoku: bli friskare & lyckligare med natur- & skogsterapi” av Dr Qing Li.

4 reaktioner till “Den viktigaste anledningen att ta sig ut i naturen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *