Gå i forsen! (med en bräda)

Ävenflykter

Jag satt en dag vid en av Vindelälvens forsar och tänkte att det skulle vara skoj att simma utför denna på någon form av flytetyg. Vis av erfarenhet vet jag att allt jag kan föreställa mig i min fantasi, har någon annan redan gjort. En sökning på Google visade att man ägnat sig åt att åka forsbräda (riverboarding, hydrospeed, sledging) sedan snart 50 år. Trots detta förefaller det inte ha blivit någon folksport, och även bland arrangörer av forsränning är det få som erbjuder denna aktivitet. Hur som helst så var detta en alltför spännande möjlighet för att inte ta till vara, så vi begav oss raskt (= efter 3 års fördröjning) till Järvsö för att ta en kurs i detta i samband med forspaddling. Det som krävs för denna aktivitet är en

fors, hjälm, flytväst, våtdräkt, inklusive skor, samt simfenor och knä/benskydd samt en bräda.  Det senare  är lite bekymmersamt att få tag på och jag har uppriktigt sagt inte lyckats komma över en egen forsbräda än, men man kan ju alltid bygga en egen av en bit plast, frogolit och lite annat, som man ser på denna bild.

Hemmabygge

När man väl utrustat sig med allt ovanstående är det bara att kasta sig i en fors.  Forsar kommer ju i olika storlekar med varierande grad av svårighet och sannolikhet för skada och död, så det kan ju vara klokt att börja med en liten blygsam fors, eller än hellre att som vi lära sig av någon som kan detta.

När man väl befinner sig i forsen, eller rättare sagt ovanför forsen på väg in i denna, är det bara att hålla fast i brädan och paddla mot ett lämpligt parti med roliga vågor, samtidigt som man undviker stränderna och synliga stenar i vattnet. När strömmen tar till häver man överkroppen upp på brädan och håller fast sig i handtagen, medan benen hålls utsträckta för att minimera risken att slå i stenar.

Forsen dånar respektingivande medan det guppar och hoppar och skvätter och plaskar så det står härliga till. Även om man försöker behålla sin värdighet så är det svårt att inte ge upphov till upprepade skrik av skräckblandad förtjusning. Emellanåt får man paddla lite frenetiskt med fötterna och försöka häva brädan på rätt kurs, men på det hela taget är det bara att luta sig framåt och njuta av upplevelsen. Hustrun, som initialt var synnerligen skeptisk till denna aktivitet, visade sig inte kunna få nog och ville inte att det skulle ta slut. Även om denna beskrivning kanske för tankarna till en vattenlekpark, så har dock forsbräda också en annan dimension. Det är en säregen naturupplevelse att få erfara en fors genom att simma rakt genom den och känna dess krafter direkt på den egna kroppen. Den som så önskar kan också göra detta synnerligen tekniskt utmanande , men då krävs nog lite träning.

I vår närhet erbjuder den outbyggda Vindelälven på otaliga forsar och bräda kan man pröva hos Wilderness Adventure, och möjligen kan man fråga Aktiv Fors, som åtminstone tidigare arrangerat detta, även om det nu ej finns på deras hemsida. Så, även om uttrycket vanligtvis har en mer sinister betydelse, så vill jag verkligen uppmana er att ”gå i forsen”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *