Lekparker i Holmsund – några tips för uttråkade föräldrar

Ävenflykter

Har du små barn så vistas du säkert ofta i en närbelägen lekpark. Och chansen är stor att du är så less på den att ord räcker inte till för att beskriva detta.

Visste du att Umeå kommun har gjort en karta där alla lekparker är markerade? Här ser du alla lekparker både i Umeå, Holmsund och Obbola. Välj och testa en ny när det önskas. Härligt med lite omväxling både för dig och barnen. Här hittar du kartan.

För dig som bor i Holmsund här kommer några ytterligare tips och koordinater av lekparker som erbjuder något extra.

Ävenflykter
Lekparker i Obbola och Holmsund är markerade med rosa trianglar. Siffror 1-5 markerar lekparker som är beskrivna nedan

Förskolor (för dig som har små barn och längtar efter en stund utan oro)

När en förskola är stängd, kan du komma och leka på gården. Perfekt för dig med väldigt små barn, särskilt om du har fler än ett. Du kan äntligen slappna av: pga staket och grindar kan de inte smita iväg och du behöver inte vaka deras varje steg. Dessa lekparker brukar också vara anpassade för barnens storlek, så risken för fall från höjd eller annan skada är relativt begränsad. Lättnadspust…

Det finns fyra förskolor i Holmsund, alla med fina lekområde:

 • Förskolan Solbacken, Solbackavägen 16
 • Förskolan Hörnan, Krokvägen 4
 • Sandviks skola, Sandviksvägen 42
 • Förskola Storsjön, Solbackavägen 20
Tryggt på förskolans gård

Storsjöskolan

Bjuder på flertal lekplatser:

Skeppet (nr 2 på kartan ovan)

Piratskeppet är välkänt för alla Holmsunds barnfamiljer och behöver ingen vidare beskrivning. Utmärkt för barn i alla åldrar. Även föräldrar kan få sig en utmaning: att balansera på ett rep eller hoppa i luften från fotsteg till fotsteg (jag har fortfarande svårt för det).

Ävenflykter
Storsjöskolans konstgräsmatta (för fotbollsintresserade barn och/eller föräldrar som vill röra på sig)

När det inte pågår någon träning eller match, är det ett perfekt ställe att träffas med andra barn och föräldrar för att spela lite fotboll. Ta med en egen boll hemifrån. Hitta ett ledigt mål och börja sparka. Planen är stor och många ryms samtidigt. Ålder 4+

Storsjöskolans lekpark (efter skoldagen är slut)

Bakom skolan, vid skogen som gränsar mot Solbackagatan, finns det några trevliga (fast lite större) klätterställningar, gungor och (drumroll please!) en linbana. Den sistnämnda älskar barn och du ska garanterat få stanna här en stund.

Är det ingen träning på gång, kan du passa på och spela basket på ett basketplan intill (ta med en boll hemifrån). På vintern kan ni åka skridskor här.

Även lilla skogsparti intill linbanan kan bli en lekplats. Upptäck var stigarna leder, lyft på plankor och se hur många maskar gömmer sig under, balansera, leta sniglar, ta en kolbit (skolbarn har en liten eldplats här) och rita på stenar.

Ävenflykter

Lite större lekparker (för dig som har barn i olika åldrar)

Lekpark i slutet av Holmsund (nr 4 på kartan ovan, koordinater: 63°41’44.1″N 20°22’49.0″E, 63.695583, 20.380273) i korsning av gångstigar i närheten av Smultronstigen och Svampstigen

Favoriten i vår familj. Den har en väldigt trevlig ruschkana som barn älskar. Förutom den så finns det flera gungor och balansgång. Lekparken ligger väldigt fint till, inramad av skogen. Bord och bänkar för fikat finns. Är dina barn lite större, blir en cykeltur hit en del av äventyret då parken ligger i slutet av Holmsund. Parken passar barn i alla ålder, men kanske bäst för 4-9 åringar pga storleken av ruschkanan.

Ävenflykter
Zebra lekpark (nr 3 på kartan ovan, adress: Taflinsvägen 13)

Denna lekpark ligger i närheten av Storsjöskolan och uppskattas av både väldigt små och lite större barn. Två ruschkanor, flera gungor, en liten stuga, en grävmaskin, en karusell och en fotbollsplan.

Perfekt för att ha kalas här med både fotbolls, stafett-, femkamp- eller liknande tema.

Ävenflykter
Ljumviken

Här finns det en liten lekpark med en ruschkana, flera gungor och en trevlig karusell. Det bästa är dock inte lekparken utan följande:

Ävenflykter
 • Havet: kasta små stenar eller vada längst strandkanten går utmärkt både med nakna fötter när det är varmt och i stövlar en höstdag.
 • Skateboardramp: ni behöver inte ha en skateboard med. Barn älskar att springa i den. Prova om du inte tror mig. Det sysselsätter dem minst i 30 min
 • Minigolf: utmärkt aktivitet för hela familjen. Är kiosken stängd och du inte kan hyra klubbor, ta med en liten boll hemifrån. Barn kan få prova rulla den i hål – en underhållande aktivitet i all sin enkelhet. Obs undvik sista hållet – det ”äter upp” bollar.
 • Plan för fotboll och volleyboll: att spela om du har tagit en boll hemifrån eller springa runt. Hur mycket plats som helst och inga bilar. Perfekt att ordna kalas här.
Roligt att springa och åka kana på rampen i Ljumviken

Kvartersparker:

Varannan kvarter har en egen liten lekpark. Umeå kommun har gjort en karta där du kan enkelt hitta dem. Här hittar du kartan. Tryck på + och därefter på Holmsund tills förstoringen blir tillräcklig stor

 Här vill jag lyfta upp ett par som har något särskilt:

En lekpark vid en korsning mellan Jutagränd och Minkvägen (nr. 1 på kartan ovan; ungefärliga koordinater 63°42’43.8″N 20°23’02.7″E, 63.712172, 20.384092)

Förutom allt det vanliga, har den också en fotbollsplan och en fin backe som är utmärkt att åka kana i på vintern. På toppen av backe hittar du flertal stigar som leder in i en liten skog. Perfekt för barn som tycker om att vistas i naturen. Denna stora lekpark passar utmärkt för kalas.

Ävenflykter
Vackert i alla årstider i denna lekpark
Sagostigen (nr 5 på kartan ovan).

Samfällighet på Blåbärsbacke, Lövöhällans väg har en egen lekpark. Lekparken är inte allmän, däremot något som alla kan njuta är en härlig liten skogsstig som börjas här. Någon snäll och begåvad människa har målat stenar och placerat dem överallt längst stigen. Barn älskar att leta och hitta dem. Stigen börjas i hörnan av lekparken, vid en liten bro. Kör ni bil, ta stigen från andra sidan. Kör Zakrisvägen mot Knivingen och Revet, men sväng första vänster efter en röd Västerbottens gård, i riktning mot Lövösundet 10-12. Parkera där ni kan. Stigen blir till vänster om vägen, strax efter en liten bäck.

Ävenflykter

Övriga tips:

 • Ta alltid med fika och dryck (gärna både kall och varm som exempelvis varm chocklad ifall vädret är si så där)
 • Förutom Ljumviken, Bräntebacken och stranden på Lövön, finns det tyvärr inga toaletter vid lekparker. Det är synd då barnens små urinblåsor rymmer inte så mycket. Blir det akut behov att göra nr 2, skynda er till Storsjöskolan, Circle K macken, Konsum eller hem – vilket som är närmare. När mina barn pottränades och marginaler var små köpte jag en carry-on-potty att ha med mig just för sådana tillfälle. Idén var utmärkt: barnet gör sitt, du stänger locket och allt försluts säkert och kan transporteras hem utan läckage. Problemet var att öppna pottan igen efter att den har förslutits. Vacuumliknande sug höll locket så hårt att man behövde applicera hela sin styrka för att dra upp det. Vad hände när man drog i locket allt man kunde? Du gissade rätt: man fick innehållet av pottan på sig när locket äntligen lossnade. Vår potta blev använt bara en gång.
 • Har du ett barn som är över 3-års ålder, ta med barnets kompis. Då slipper du aktivera din guldklimp. De ska ha roligt utan att du behöver göra något. (jag vet att du älskar dina barn och tycker om att leka med dem, men ibland är det skönt att bara slappna av och titta på dem utan att behöva vara en lekledare)
 • Har du barn under tre, bryr hon/han förmodligen sig inte så mycket om kompisar än. Om du ska bjuda någon ändå, bjud din kompis istället eller en barnkompis som har en trevlig förälder. Ni ska inte kunna sitta stilla, men de få samtalsstunder som ni får blir mycket trevligare med någon i vems sällskap du trivs. Ta med kaffe och bullar till vuxna också. Ni förtjänar dem 🙂

En kommentar till “Lekparker i Holmsund – några tips för uttråkade föräldrar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *