Fatmomakke i Lappland är den mest framträdande samiska kyrkstaden i landet. Den står vackert vid utloppet av Ransarån i Kultsjön (hitta hit)
Fatmomakke har varit en samisk mötesplats långt innan kyrkan byggdes här, vilket syns väl på Fornsöks karta över fornlämningar i området (nedan).
Belägen mitt bland flera lappskatteland och goda fiskevatten, det var lätt att ta sig hit, inte minst med en båt. Det sistnämnda har jag provat själv i ett projekt ”Ensam genom Västerbotten”, då jag vandrade från gränsen med Norge och paddlade flera fjällsjöar för att komma till Fatmomakke och därefter fortsätta genom Kultsjön till Saxnäs och vidare till havet.
Den första gudstjänsten hölls den 8 juli 1781 och även om just den platsen där de första kåtorna stod försvann efter vattenregleringen, så byggdes det nya.
Idag är Fatmomakke en kulturreservat med ca 100 byggnader, dels kåtor som användes av samer, dels timrade stugor som användes av nybyggare.
Sedan kyrkan kommit hit, har Fatmomakke blivit ett viktigt centrum. Hit kom både samer och nybyggare för giftermål, dop, begravningar. Här hölls det husförhör, möten och sammanträden. Än dag är Fatmomakke en levande kyrkstad, och kåtor och stugor används fortfarande.
Förutom kyrkstaden, finns det en camping i Fatmomakke, vackert belägen längst Ransarån. Här finns det även en butik och ett cafe.
Från Fatmomakke går det en stig till Marsfjällskåta uppe i fjällen. En fin och lätt promenad på 7 km. Du som har ett tält med, kan fortsätta upp till Marsfjällets topp på 1590 möh och övernatta i dalen för att fortsätta tillbaka eller ner till Marsliden dagen efter.
Besök gärna även Saxnäs i samband med Fatmomakke. Här hittar du ett separat inlägg om Saxnäs och vad att göra där.
4 reaktioner till “Ta en promenad runt Fatmomakke i Lappland”