Vässa kniv och yxa

ävenflykter

Förvånansvärt ofta möter man människor som trots en i övrigt invändningsfri utrustning använder en kniv som sannolikt inte skärpts sedan den inhandlades för många år sedan. Även om man kan nöta sig igenom en korv eller dylikt så är det oslögt att arbeta med en slö kniv eller yxa, då det inte endast gör arbetet svårare utan också ökar olycksrisken.

Man behöver inte vara den skarpaste kniven i lådan för att begripa detta så frågan är vad det är som förhindrar så många från att göra något åt det?

Det är ju möjligt att det har att göra med lathet, men jag misstänker att det snarare beror på att många (felaktigt) tror att de inte duger till detta.

Någon allmän kunskapsbrist föreligger inte, då varenda prepper, överlevnadsexpert och friluftsbloggare med självrespekt förefaller ha en YouTubevideo på detta tema. Många är halvtimmeslånga och vissa längre och här kan man lära sig alla detaljer i denna ädla konst. Det allvar med vilket ämnet ofta behandlas ger en dock känslan av att här finns något mer bakom än endast praktisk hänsyn för grillpinnetäljning.

Om man får vara lite spekulativ så kanske en kniv för vissa män snarare är ett kort svärd? De vet att de aldrig i sin hand kommer att hålla en Tyrfing, Durandal eller Excalibur, och överför därför en del pojkbokspassioner på det blanka stål de faktiskt har.

(Jag har en viss förståelse för detta då jag själv funnit det nödvändigt att införskaffa ett antal antika svärd. Jag är fortfarande lite osäker på varför jag behöver dem, men de kan komma till nytta i händelse av en zombieapokalyps, även om de för närvarande används mest för att sabrera champage)

Baksidan med alltför högtravande utläggningar i slipandets ädla konst är dock att en överdriven respekt för den föreställda svårigheten riskerar leda till att vissa lärjungar istället låter bli att vässa sina eggjärn.

Att slipa en kniv skall inte vara en zen-budhistisk ritual, utan en enkel underhållsaktivitet som man utför på ett enkelt sätt under några få minuter när man finner att det behövs. Inte heller behöver man eftersträva perfektion, utan nöj dig med tillräckligt vass för ditt behov.

Ej heller behöver du någon avancerad utrustning.

Har du inte ett bryne så köp in detta på närmaste järnaffär eller friluftsbutik. Själv använder jag ett kombinationsbryne med diamant/keramik och är nöjd med detta.

Börja därefter att bryna eggen med samma vinkel som den har på det enkla sätt som beskrivs i dessa videos. Även om du inte gör det perfekt första gången så kommer ditt verktyg att bli mycket vassare och du kommer att bli allt bättre på detta ju oftare du gör det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *