Få saker kan väl vara roligare än att ge sig ut på skattjakt med familjen. Tyvärr är sjörövarkartor där X markerar skatten tämligen sällsynta nu för tiden. För oss som nöjer sig med själva jakten kan dock Riksantikvarieämbetet tillhandahålla ett alternativ. Sverige torde vara världens bäst kartlagda land avseende fornlämningar, och dessa lades för några år sedan in i ett sökbart register – Fornsök.
Här kan man gå in på kartan och titta vilka fornlämningar som finns i det egna närområdet, eller på utflyktsmålet, och läsa alla detaljer i registret. Alla fornlämningar är väl inte så fantasieggande, men i gengäld finns det gott om dem, inte mindre än 1 800 000! Således finns det få platser i Sverige som inte kryllar av fornlämningar.
Enklast är att använda mobilen. Det finns flera appar kopplade till Fornsök. Själv använder jag ”Fornminnen”. Här kan man titta på området i stort och klicka på enskilda fornminnen, varvid man blir kopplad till Fornsök för mer detaljerad information. Man ser ju också hela tiden sin egen position på kartan, så det är i princip omöjligt att inte med lätthet hitta också det minsta lilla gravröse i skogen med denna app (som Steg 5 nedan bevisar). Nedan är det några skärmdumpar från vår ”skattjakt” med Fornminnen och Fornsök i Holmsund, nära Umeå
Detta blir en rolig och allmänbildande form av promenad/orientering för oss vuxna, och med lite fantasi också en spännande skattjakt för de små. Det kan dock behövas en viss pedagogisk insats för att förklara varför man inte skall gräva upp ’skatten’ när man väl hittar den. Det som är extra roligt är att när man letat kända fornlämningar ett tag, så händer det att man stöter på också okända.
4 reaktioner till “Ge dig ut på skattjakt med Fornsök”