Vandra och klättra berg i Sarek

Ävenflykter

Det finns få platser på denna planet som drar oss till sig som Sarek. Vi återkommer hit varje år för att njuta av naturen och skönheten. Det är något med de oändliga vidderna och tystnaden som berör en.

Man känner sig liten i landskapets storhet, bländad av skönheten som sträcker sig så långt ögat når, och ödmjuk inför privilegiet att få uppleva detta i ensamhet med oändlig himmel som enda vittne. Utsikten från bergstopparna gör en fridfull och kroppen fylls med en känsla av styrka och frihet.

Ävenflykter

Sarek är Europas sista vildmark. Vissa partier är helt omärkta och det finns ingen stig att följa. Det finns träsk att ta sig genom, iskalla forsar att korsa, svärmar av mygg att uthärda, samt  ombytligt väder att trotsa. Sarek är förbjudet för motorfordon, och vilken väg du än väljer, förvänta dig en gedigen vandringstur.

På vissa platser finns tydligare stigar, spänger över de blötaste partierna och även broar på de mest trafikerade delarna. Men för det mesta är det några stora stenar kastade i vattnet eller trädstammar över djupa bäckar som en omtänksam vandrare har lagt för de som går efter. Allt detta bidrar till att vandring i Sarek blir en sådan speciell upplevelse.

Logistiken

Det gäller att vara väl förbered inför vandring i Sarek och att ha respekt för naturen. Undvik att korsa strömmarna där de är som smalast, då de också är som djupast och snabbast där. Man ska helst undvika att korsa forsar sent på dagen också – då det är mest vatten från snön som har smällt under dagen.

Ta gärna ett rep med dig om du vet att du ska behöva korsa större vattendrag. Ja, din packning blir tyngre, men det är skönt att kunna säkra sin vandringskamrat när han/hon korsar en stark och iskall ström.

Alla komponenter av vandring i Sarek: tröttheten, rep för att korsa strömmar, blöta skor och påsar på fötter för att hålla strumpor torra, myggmedel och thermacell

Myggmedel och ett gasdrivet myggskydd som thermacell är ett måste. Det är bra att ha heltäckande kläder som andas för att oftast vill man inte vara avklädd även om indränkt i myggmedel. Ta med tejp och skavsårsplåster då dina fötter kommer att ta stryk av långa vandringspass. Det är alltid bra att ha flera plastpåsar med sig för att använda som isolering för strumpor om du väljer att korsa vattendrag i dina skor (läs detta inlägg för att lära dig mer om skavsår och fotskydd)

Trötta fötter

När ska man åka till Sarek? Det är bra att vänta tills sommaren är i sin fulla kraft, och den mesta snön har smält. Vi brukar vänta till juli. Sedan början av juli bevakar vi väderprognosen religiöst. Pga små barn som vi behöver lämna med våra föräldrar under vår utflykt, kan vi inte ta flera veckor för att vandra och vänta ut eventuella ösregn under tältets mysiga skydd. Vi är begränsade till några få dagar och av den anledningen är vädret viktigt för oss. Vi brukar vänta med att ge oss ut till Sarek tills vi ser 3-5 sammanhängande dagar utan regn på prognosen. Det är inte lätt. Förutom den ovanliga sommaren för några år sedan då det var så hett att all mygg i Sarek dog (och vandrare knappt överlevde), är somrarna i Sarek vanligtvis väldigt regniga. I fjällen förändras vädret fort och prognosen ändras dagligen. Så vi är beredda att ge oss ut på tur med kort varsel så snart vi ser ett regnfritt fönster. Vi är också beredda på att bli indränkta i regn ändå. Vilket vi oftast blir trots prognosens löften.

Har du mycket tid, kan du vandra Sarek i lugn och ro,  utan att ta för långa dagsmarscher eller uthärda dåligt väder. Då kan du ta pauser, vänta ut eller vila ut vid behov. Vi avundas dig. Men å andra sidan, behöver du bära massor med mat, så det blir tyngre att vandra. Skönt med lite rättvisa 🙂

Har du begränsad med tid, kan du spara den genom att ta helikopter så nära din destination som möjligt. Själva Sarek får man inte flyga över, men det finns flera ”hållplatser” i utkanten av reservatet där helikopter kan lämna/hämta dig. Kolla med ”Fiskeflyg”.

Att se detta vackra landskap från himmeln är en upplevelse i sig. Och oroa dig inte, du får en tillräckligt lång vandring ändå. Sarek är stort.

Vy från helikopter

Det finns också båttransporter, exempelvis vid Ritsem. Titta på STF:s hemsida så hittar du mer information både om schemalagda turer och lokala kaptener som kan kontaktas.

Redo för en kort båttur

Kan man vandra i Sarek med barn?

Alla barn och föräldrar är olika, men vi vågar påstå att Sarek är olämpligt för yngre vandrare. Däremot går det bra att vandra med barn under två som du kan bära på din rygg, samt med större barn som orkar och vill (viktigast) gå långt.

Ävenflykter

Lilleman var med när han var ett år gammal.  Det gick superbra och blev en minnesvärd upplevelse. När igen kommer man att gå till toppen av Pårtetjåkkå sjungandes barnvisor för full hals?

Sjunger barnvisor hela vägen upp till toppen

Det vi behövde göra var att anpassa oss efter honom, vilket inkluderade:

  • Gå två timmar och vila en timme. Under pausen, se till att äta, leka och röra på er så att barnet  blir trött. Då somnar han/hon i ryggsäcken och är nöjd en lång stund efter uppvakning. Lilleman lekte en timme på marken, sov 1 timme, och tittade därefter runt och sjöng en timme till på min rygg (jag behövde dock vara sångledare och distrahera honom mycket under denna timme).
  • En av er behöver bära i princip all utrustning, medan den andre bär barnet och barnets mat, kläder och blöjor i bärstolen.
  • Se till att ha ett bra och stort myggnät som täcker barn och bärstol. Slå på myggskyddet så snart som ni stannar av och bygg ett provisoriskt tält av myggnätet för att gömma barnet under
Ävenflykter
  • Planera mat för barnet väl. När Lilleman var ett år gammal åt han uteslutande burkmat, klämmisar, majskrokar och frukt. Det blev mycket för mig att bära (tänk alla glasburkar…), men man vill definitivt inte ha ett hungrigt barn.
  • Planera inte för långa dagsmarscher. Barnet blir trött och du blir olycklig.
  • Utgå ifrån barnets behov och ork. Protesterar hon/han, då stannar ni av, vilar eller slår upp tältet om det är sent. Lilleman orkade alla dagsmarscher, men protesterade när vädret blev dåligt på toppen av Akka. Då fick vi helt enkelt avbryta bestigningen och gå ner. Tanken är ju att alla skall ha det bra.

Var att gå i Sarek?

Det finns flera vägar att välja mellan när man skall ta sig till Sarek, men de vanligaste torde vara att utgå från STF:s stugor i Kvikkjokk, Stora sjöfallet eller Ritsem. Till dessa tar man sig med buss eller bil. Därifrån kan man välja en tur efter smak och förmåga. Det finns en del information på nätet och ett antal böcker att rådfråga. Den bästa överblicken över Sarek får du enligt min mening från Fredrik Neregårds bok, Fjällvandra i Sarek.  Själva har vi mycket av Sarek kvar att utforska och är olämpliga rådgivare i denna fråga. Vi kan dock berätta om några av våra äventyr istället i nästa inlägg.

Frukost med världens bästa utsikt

En kommentar till “Vandra och klättra berg i Sarek”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *