Rotmos

ävenflykter

Skala rotfrukter och skär i små bitar. Koka rotfrukter (vilken kombination som helst, t.ex., sötpotatis, morötter, kålrot) med lite salt tills mjuka.

Häll av vattnet och låt rotfrukten kallna.

Kör rotfrukten i en matberedare till moskonsistens.

Klä en plåt med bakplåtspapper. Lägg ut moset i ett tunt lager.

ävenflykter

Torka i 50 grader i ca 7 timmar tills moset är hård. Se till att det inte blir bränt.

Bryt eller klipp i små bitar, alternativt, pulverisera det torkade moset. Fördela i portionspåsar.

När det är dags att äta, tillsätt het vatten i minst 30 min.

Du kan komplettera med lite salt och olivolja.

Tips: Jag brukar ha en mattermos med mig när jag vandrar eller är på en vintertur. Om jag planerar äta moset (t.ex., med köttfärs) till middag, då lägger jag det torkade moset i en mattermos och häller på hett vatten redan vid lunch. När det är dags för middag på kvällen är maten mjuk och redo att ätas. Termosen håller värme bra. Men om maten har blivit för kall, stek den lite snabbt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *