Vi är väl inte på något sätt några enastående klippklättrare. De finare detaljerna har passerat oss förbi och vi föredrar att med rejäla grepp för händer och fötter långsamt hasa oss uppåt. Även om vi kan känna en stor respekt och beundran för skickliga klippklättrare så har vår egen begåvningsprofil liksom aldrig kommit att inkludera fotplaceringar över huvudet medan man hänger i ett finger i någon minimal spricka på en i övrigt slät klippvägg.
Med detta sagt så har det ju blivit en del klättring sedan vi tog grönt kort på IKSU:s klättervägg i Umeå för 25 år sedan, och lite duktig känner man sig rentav när man har tagit sig upp 14 replängder i högalpin miljö på någon stenstod som sticker upp ur glaciären.
Jag reagerade därför med viss harm när vi nyligen blev förvisade och bannlysta av IKSU från deras klätterhall till följd av avsaknaden av grönt kort. Dvs den delvis grönfärgade tunna papperslapp som naturligtvis hade försvunnit redan något år efter vår kurs.
Jag hade blivit vägd på en våg och befunnen för lätt.
Jag medger att jag saknade kortet, men, var det inte för allom uppenbart att jag var en värdig innehavare av det gröna kortet! Stod det inte skrivet på mitt änne? Vidare var det ju lite taktlöst att dra upp en sådan detalj först nu när jag hunnit klättrat på IKSU i 20 års tid utan att vara i besittning av sagda pappersbit!
Hur som helst så visades ringa förståelse för mina argument och det var bara att förbereda sig för en Canossavandring, vilket i vårt fall innebar en uppklättring för grönt kort.
Detta innebar att vi under 45 minuter genomförde ett kort skriftligt prov samt visad att vi kunde knyta in oss, hantera repbroms, genomföra en kamratkontroll samt säkra.
Det gröna kortet utfärdas av Svenska klätterförbundet (SKL) och ger dig tillträde till klätterhallar i hela Sverige. Det innebär att du får säkra vid klättring med topprep samt att du får använda autobelay vid egen klättring, eller övervaka dina barn vid sådan klättring.
Det enklaste sättet att få detta är att boka en kurs på exempelvis IKSU om 3,5 timmar till en kostnad av 1050 Kr.
Skulle det vara så att du liksom vi tappat ditt kort, eller helt enkelt lärt dig klättra utomlands eller på något annat sätt så kan du nöja dig med att boka en uppklättring på 30-45 minuter för 175 Kr.
Behöver du lite repetition inför uppklättringen så hittar du det mesta du behöver i nedanstående tre lektioner i vår klätterskola för och av glada amatörer samt efterföljande material:
- Grundläggande knopar: Titta här på enkel åttaknop samt trädd dubbelåtta.
- Sele, inknytning och repbroms: Notera att SKL kräver att repänden utanför den trädda åttaknopen skall vara inom intervallet 10-20 cm, samt att en extra överhandsknop för att korta denna repände ej godkänns.
- Topprepsklättring och säkring: Notera dock att den säkringsteknik som visas här inte godkänns av SKL som kräver att en hand alltid är låst om det passiva repet. Titta istället på deras video nedan. Notera vidare att en stoppknut är ett krav från SKL, också när den inte fyller någon funktion, detta för att man inte skall glömma bort den i situationer då den behövs. Vidare, enligt vår instruktör, godkänner SKL bara en enkel åttaknop (eller trippel fiskarknop) som stoppknut.
- Topprepsklättring från SKL
- Klättring med autobelay: De punkter som du sannolikt kan behöva räkna upp vid fråga är följande:
- Efter inkoppling i selen, be om möjligt någon kontrollera att du är korrekt inkopplad.
- Dra i repet för att säkerställa att maskinen drar tillbaka repet.
- Vid första klättringen med en maskin, klättra upp två meter och hoppa ned för att se att allt fungerar.
- När du nått toppen, titta igen och bekräfta att du är korrekt inkopplad innan du släpper taget.
- Teoriprov: Detta består av ett antal flervalsfrågor, där sunt förnuft torde ta dig en lång bit på vägen. Läs denna korta sammanställning från Enköpings klätterklubb, och titta därefter på detta exempel avseende hur uppklättringen genomförs och teorifrågor.
Lycka till!
En kommentar till “Ta grönt kort i klättring”