Kolbullar är en traditionell maträtt som uppskattas av både stora och små. Den tillhörde standardmenyn i kolarkojor och timmerhuggarstugor då den dessutom är enkel att tillaga och kräver endast några få basvaror med lång hållbarhet. Smeten kan förberedas dagen före och transporteras på PET-flaska.
För 4 kolbullar/personer:
- 300 g rimmat sidfläsk eller bacon i tärningar
- Smet: 6 dl vatten, 5 dl mjöl, 1tsk salt.
- Ister för stekning (smör tål den höga värmen sämre)
- Lingonsylt
- Stek fläsket i stekpanna över öppen eld
- Ta bort 75% av fläsket och spara till övriga kolbullar
- Lägg på en rejäl skiva ister (ca 2 cm) för varje kolbulle. Kolbullen skall snarare friteras än stekas.
- Häll på ¼ av smeten mitt i det smälta istret. Se till att fläsket är jämt fördelat i smeten.
- Grädda några minuter tills den fått en vacker färg och vänd därefter.
- Servera varm med lingonsylt.