Stora och små uppskattar detta alternativ till grillkorv

Kolbullar är en traditionell maträtt som uppskattas av både stora och små. Den tillhörde standardmenyn i kolarkojor och timmerhuggarstugor då den dessutom är enkel att tillaga och kräver endast några få basvaror med lång hållbarhet. Smeten kan förberedas dagen före och transporteras på PET-flaska.

Fig 0,5

För 4 kolbullar/personer:

  • 300 g rimmat sidfläsk eller bacon i tärningar
  • Smet: 6 dl vatten, 5 dl mjöl, 1tsk salt.
  • Ister för stekning (smör tål den höga värmen sämre)
  • Lingonsylt
  1. Stek fläsket i stekpanna över öppen eld
    Fig 2
  2. Ta bort 75% av fläsket och spara till övriga kolbullar
  3. Lägg på en rejäl skiva ister (ca 2 cm) för varje kolbulle. Kolbullen skall snarare friteras än stekas.
  4. Häll på ¼ av smeten mitt i det smälta istret. Se till att fläsket är jämt fördelat i smeten.
    Fig 3
  5. Grädda några minuter tills den fått en vacker färg och vänd därefter.
    IMG_9629
  6. Servera varm med lingonsylt.

Fig 4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *