Så packar du ryggsäcken

Ävenflykter

Om du har en ny ryggsäck eller är ovan med denna så förbered dig hemma. Packa den snabbt till den ungefärliga vikt du kommer att ha. Tita därefter på alla inställningsmöjligheter och promenera runt lite på gården medan du ändrar dessa på olika sätt så att du förstår vad som gör vad och hur du vill ha ryggsäcken. Kom ihåg att vikten skall huvudsakligen vila på höfterna.

Välj en ryggsäck av tillräcklig storlek för den aktuella turen. Själv har jag ryggsäckar på 25, 45, 70 & 95 liter beroende på behov. Packa allt som ryms och som du inte behöver ha nära till hands i ryggsäcken. Ju mindre som hänger utanpå den desto bättre. Se till att vad du hänger utanpå är väl fastspänt och säkrat och inte hänger och dinglar och irriterar dig under vandringen, eller riskerar att falla av.

När du packar ryggsäcken se till att du har ett tillräckligt antal vattentäta olikfärgade kompressionspåsar som du använder för de olika delarna av din packning. Detta gör att volymen minskas, packningen underlättas, det blir lättare att hitta vad du vill ha, samt att du skyddar allt från väta.

Det viktigaste när du packar ryggsäcken är attc ha den tyngsta delen av utrustningen högt uppe och nära ryggen. Detta gör det betydligt bekvämare att bära ryggsäcken. Fyll på med lätt voluminös utrustning i botten, som sovsäck, och placera tunga objekt högst upp. Tillåt inte de tunga objekten att falla bort från ryggen, utan pressa dem på plats med lätt objekt längre ut, och genom att justera ryggsäckens form med de olika remmar som finns. För att förstå hur mycket placeringen faktiskt påver bärupplevelsen kan du göra följande enkla experiment: I den packade ryggsäcken, placera tältet högst upp nära nacken. Pröva därefter att skjuta tillbaka tältet något så att det hamnar längre från ryggen. Notera skillnaden i bärupplevelsen!

En annorlunda packning 🙂

En annan aspekt att ta hänsyn till är ju vad du behöver ha nära till hands. Se till att du har din goretex jacka och regnbyxor mycket nära till hands. Detsamma gäller andra saker som du kan förväntas behöva under själva vandringen, snarare än när du slår läger.

Försök att alltid packa ryggsäcken på samma sätt så att du alltid vet var du har dina saker.

Ävenflykter
fullproppad ryggsäck på Aconcagua, Argentina

Fortsätt läsa om fjällvandring för nybörjare här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *