Mycket har skrivits om vikten att packa lätt och vissa har utvecklat detta till en konst. Det är klart att vandringen blir behagligare om man inte bär för mycket så det är klokt att försöka begränsa denna så mycket som möjligt. Man skall dock inte gå till överdrift utan det är alltid frågan om en avvägning. Spara in de gram som inte tillför dig något, men rensa inte bort de som faktiskt tillför något viktigt. Kanske det är bättre att bära ett kilo extra och äta gott, än att spara ett kilo (som man inte märker) och leva en vecka på gröt? Kom också ihåg att många kilon kan sparas på att tänka igenom den grundläggande utrustningen, men att när man kommit till att kapa skaftet på tandborsten så finns inga stora vinster kvar att göra som innebär någon reell förändring.
Vandringsstavar: Här finns många lättviktsalternativ att välja mellan. Se dock till att du investerar i ett par stadiga vandringstavar.
Ryggsäck: Ryggsäckar kommer i många olika modeller och här finns mycket vikt att spara. Hustrun är nöjd med sin 100 liters expeditionsryggsäck som väger 4,5 kg också på vandring. Själv lämnar jag min hemma och nöjer med mig en 70-literssäck som väger 1,8 Kg. Det går att hitta ännu lättare säckar, och vissa nöjer sig med mindre säckar, men jag finner detta vara en bra avvägning. Jag ger i princip inte avkall på något och har en lätt säck som rymmer allt jag behöver utan problem.
Tält: Vårt fjällvandringstält väger hälften (2,3 kg) av vårt vintertält. Vi hade kunnat klara oss på ett ännu lättare, men vi valde en större modell för att få plats med hela familjen. De finns ju de som väljer bort tältet helt och sover under en tarp (uppspänd presenning) på marken eller i en hängmatta. Själv ligger jag gärna under denna i trädgården, men på vandring är jag glad om jag har ett bekvämt tält att krypa in i när vädrets makter är omilt inställda.
Sovsäck: Utan att vara någon expert så har jag fått intrycket av att det inte finns mycket vikt att spara här, åtminstone inte gällande sovsäckar av god kvalitet. Köper man en lättare sovsäck så får man helt enkelt en kallare sovsäck. Ett tips här kan ju dock vara att nöja sig med en lättare sovsäck som är lite för kall och komplettera denna med en sovpåse samt sova med en del kläder på.
Liggunderlag: Här finns möjlighet till lätta alternativ, utan att man för den skull behöver ge avkall på bekvämligheten. Vi använder ett uppblåsbart liggunderlag som väger 250g och som lyfter oss 64 mm ovan marknivån.
Kök: Genom att byta vårt klassiska triangiakök mot MSR reactor sparade vi några värdefulla hekton. Vidare är det mycket energisnålt, varför vi inte behöver släpa på en massa gas. På vår senaste utfärd då vi levde 7 dagar på uppblött torrfoder till frukost, middag och de flesta luncher, samt kokade kaffe och thé, räckte 450 g väl för oss två.
Mat: Här finns mycket vikt att spara, men det gäller att hitta en rimlig balans så att man får god mat på vandringen. Smaken är ju dock olika så det är svårt att ge allt för specifika råd. Som en grundregel så bör man försöka att undvika att bära med sig onödigt vatten, så frystorkad mat är ju ett bra alternativ, glöm mjukosten, utan ta hellre en torrare hårdost, hårt torrt knäckebröd osv.
Dryck: Bär inte med dig en massa vatten i fjällen. Ha istället kåsan nära till hands och drick ur de bäckar du passerar. En isolerad metallflaska för varmt thé eller kaffe kan man kanske ta med sig, men för vanligt vatten fungerar en lätt PET-flaska lika bra.
Kläder: Glöm inte att kläder väger, också när du bär dem på kroppen, så fundera på vad du skall ha på dig och hur mycket (eller lite) du egentligen behöver. Se gärna detta inlägg för detaljer
Övrigt: En massa andra småsaker tenderar också att hitta sin väg ned i ryggsäcken, så fundera på vad du egentligen behöver, och om det finns något alternativ. Ta inte med dig större förpackningar av tvål, tandkräm etc än du tror att du kommer att använda. Ta bort onödiga delar om möjligt (kapa skaftet på tandborsten, ta bort onödiga förpackningar, ta bort papprullen ur toalettpapperet, ta en liten kniv istället för en stor. Är ni två eller fler, fundera på vad ni kan dela på. Titta gärna på vår packlista för jämförelse här.
Fortsätt läsa om fjällvandring för nybörjare här.
2 reaktioner till “Packa lätt för fjällvandring”