Nyfiken på dykning? Så provar du på

Ävenflykter

Dykning är definitivt ett äventyr som jag kan varmt rekommendera. En hel ny värld öppnas upp för dig under vattnet.

Med så många vackra naturfilmer på Netflix vet vi alla hur det kan se ut, men att få uppleva det själv är helt magiskt.

Prova på-dyk, dykningskurser och enstaka dyk erbjuds på de flesta turistiska havsnära orter utomlands. Även hemma i Sverige finns det dykskolor i de flesta större städer.  Bara här i Västerbotten finns det dykcenter (Botnia Dyk och Sport & Dyk) ), dykarklubb och ett dykarsällskap som förutom dykutflykter, dykresor och utbildning ordnar också dykpubbar 🙂

Så här gick det när jag lärde mig dyka.

Jag tog en dykarkurs på Kuba, i det varma Karibiska havet. Det började med teori och dyk i en pool. Det var fruktansvärt tyckte jag. Jag hyperventilerade och var nära panik, oförmögen att processa att det gick att andas under vatten. Till slut hittade jag på ett knep: om jag koncentrerade blicken på något och tvingande mig att fokuserat studera detta (för det mesta sprickor i poolens kakel), blev jag lugnare. Detta knep använder jag mig av än idag, om jag blir orolig under vatten.

Till slut var två obligatoriska och plågsamma pooldykningar över och vi kunde prova i havet.

Peppad och redo för riktig dykning

Det blev kärlek från första dyk. Fiskar av alla möjliga färger, koraller, varelser som gömde sig i dem och andra som kröp på botten, vackra kreationer, bisarra skapelser – det vimlade av färgglatt liv. Överallt man tittade var det något intressant och spännande att utforska. Plötsligt blev jag omgiven av ett stim av gula fiskar som var nyfikna på luftbubblor på mina armar och ben och började äta dem. Det kittlades  och var så roligt och jag simmade en lång stund i detta gula ”moln”. Oväntat tog det färgglada korallrevet slut. Jag sträckte ut armarna som om jag vore en rocka och ”flög” ut över stupet, där havet blev mörkt, mystiskt och oändligt djupt.

Nästa dyk tog instruktören oss till en grotta. Ingången var låg och mörk. Med försiktiga fensparkar tog vi oss djupare och vidare in i grottans mörker. Precis när jag höll på att bli rädd, avslutades den smala passagen och vi kom ut i en stor grottsal utan tak. Solens strålar belyste salen och mitt i solens sken låg ett skeppsvrak – ett minne från den misslyckade invasionen i Grisbukten.

Efter sådana upplevelser var jag helt och oåterkalleligt förälskad i dykning.

Ävenflykter

Är du nyfiken på att prova? Googla den närmaste dykarskolan där du bor (alfabetisk lista hittar du här). Ge inte upp efter pooldykningar, kom ihåg att det bli mycket roligare ute i havet. Första dyken kan gärna göras på någon varm semesterort med rikt djurliv – det är varmare, trevligare och mer intressant att dyka där. När du är fast, kan du enkelt fortsätta dyka även i våra kalla och grumliga vatten hemma i Sverige (obs, du kan behöva ta certifikat i dykning i torrdräkt först). Sikten är sämre, och fiskar är inte så färgglada, men man får se ett och annat. Hos dykarna.nu (klicka denna länk) hittar du en detaljerad och praktisk beskrivning av alla kända dykarplatser i Sverige. Är du intresserad av vrak, så finns det många att studera (här hittar platser för vrakdykning i Sverige).

Har du barn över 8? Då kan det även bli en rolig familjaktivitet – att lära sig dyka och utforska undervattenliv tillsammans.

När du dyker utomlands, välj dykarcenter noga. Att läsa recensioner på Tripadvisor kan hjälpa. Du vill ha någon seriös, som inte dumpar dig på lärjungar utan erfarenhet att tala om. Det bästa är om du kan hitta en erfaren dykare med glimten i ögon som själv älskar att dyka och fortfarande finner glädje i det trots mångårig erfarenhet och arbete med turister. På Gran Canaria är det definitivt Chris och Kate – ägare och huvuddykare av Blue Water Diving.

Ävenflykter
Redo för nattdykning med Chris, ägaren till Blue Water Diving på Gran Canaria 🙂

En kommentar till “Nyfiken på dykning? Så provar du på”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *