Kajakräddning och vattenlek

Ävenflykter

När jag paddlar kajak har jag, till skillnad från min hustru, en ovana att emellanåt hamna i vattnet. Vänliga själar har föreslagit att anledningen är att jag paddlar på gränsen av min kapacitet och utnyttjar min potential till fullo, medan onda tungor däremot låtit antyda att jag har dålig balans och teknik. Hur som helst, även om man är en duktig paddlare som paddlar utifrån sin nivå, så bör man väl alltid vara beredd på att få en utombåtslig upplevelse.

Vad man skall göra när man hamnar i sådana situationer är rent teoretiskt enkelt att behärska, och åtminstone de basala delarna enkla att lära sig också praktiskt.

Svårigheten ligger mer i att kunna göra detta utan alltför mycket eftertanke och möda när det väl behövs, och för det krävs övning.

Exakt hur man gör allt detta tänkte jag inte beskriva här. Jag är visserligen oerhört stolt över att jag nyligen lärt mig göra eskimåsväng och försummar inget tillfälle att upplysa min omgivning om att jag minsann numera kan utföra denna mitt i en fors. Dock inser jag att jag fortfarande är en tämligen inkompetent gröngöling som inte skall ägna mig åt att missleda andra noviser.

Om du för stunden inte har någon som kan leda dig eller möjlighet att ta en kurs, så kan du ju alltid titta på YouTube,

  • Eskimåsväng: Detta har vi tidigare tipsat om i denna introduktionskurs till forspaddling
  • Här finner du en hel kurs i forssäkerhet och räddningstekniker
  • Hur du tömmer din kamrats kajak.
  • Hur du hjälper din kamrat att komma in i kajaken
  • Hur du själv tar dig in i kajaken. Vissa sätt är sannolikt mer användbara än andra, men re-enter and roll kan det vara värt att pröva när du lär dig eskimåsväng. Jag tror att det kan finnas en pedagogisk poäng med pröva detta direkt från denna position.
  • Re-enter and roll med flottör i havskajak
  • Lite mer om flottör och stigbygel i havskajak

Att ta sig tid för att uppsöka närmaste vattendrag och öva på allt detta har jag tyvärr själv funnit lite besvärligt. Det är liksom svårt att motivera sig själv och mer tilltalande att ge sig ut på en riktig paddeltur än att ägna sig åt denna typ av övningar.

Ävenflykter
Hustrun övar på eskimosväng på lugnt vatten

Tillsammans med barnen så har jag dock nu funnit den optimala lösningen. Nästa gång du packar bilen med upplåsbara krokodiler, flamingos och allehanda badleksaker, passa på att slänga in också din egen kajak. Badstranden ägnar sig utmärkt för denna typ av övningar. I stället för att ligga på din handduk smått uttråkad och titta i mobilen medan barnen leker, så lek du med!

Dessutom går det utmärkt att involvera ungarna i dina lekar. Låt dem paddla, tävla om vem som snabbat kommer upp i kajaken, gör en kamraträddning och bogsera både en och två ungar efter kajaken, kasta prick med räddningslina på dina barn och dra dem till land, osv. osv.

Dina barn kommer dessutom att uppskatta när de ser att du denna gång tar leken på lika stort allvar som de gör!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *