Längtar efter naturen? Sju knep för att ta dig ut hemifrån

Ävenflykter

Vill du ut på ett mikroäventyr med barn, kan följande varmt rekommenderas:

  1. Håll de stilla och ge näring innan utgång
    Morgon funkar bäst. När barn har just stigit upp, tillåt lite tv-tittande och ge en god frukost. Efter en stund är de mätta, belåtna och less på att sitta still. Passa på och ge er ut. Strunta i att borsta tänder eller byta om från pyjamas. På med överdragisar och ut innan de hinner protestera.


IMG_47252. Muta hejdlöst
Locka med varmchoklad, pepparkakor, riskakor, kex – vilka kolhydrater som helst. Lova att de ska få det vid en viss destination. Tar tålamodet slut redan efter några meter, börja muta längs vägen. Skäms inte. Tänderna ska ändå borstas när ni kommer tillbaka och lite socker ska göra både barn och dig gladare. Ta en kaka du med.

Naturliga mutor är bäst. Finns det bär, stanna ofta och ät så mycket som orkas med. Här fyller vi på med blåbärsenergi på väg upp på Storrisberget
Naturliga mutor är bäst. Finns det bär, stanna ofta och ät så mycket som orkas med. Här fyller vi på med blåbärsenergi på väg upp på Storrisberget

3. Hitta på en spännande anledning för att ge er ut
När vår son var tre bestämde han att gifta sig med prinsessa och krävde att vi skulle hitta en åt honom. ”Vi går och letar efter en prinsessa” var ett lockbete som användes fler än en gång.

spark
Var är alla prinsessorna?!

Andra lockbete som har fungerat:
– Se hur många snöflingor vi klarar av att fånga med munnen
– Springa/hoppa i vattenpölar
– Hitta var ekorren bor
– Leta efter monster med ficklampan
– Hitta världens bästa klätterträd
– Leta efter skatt (ta med något ”skatt” för barn att hitta, så ska detta fungera fler gånger)

Världens bästa klätterträd? Måste testas
Världens bästa klätterträd? Måste testas

4. Ha bilen alltid redo
Ha allt som kan behövas på en ävenflykt redo i bilen: myggmedel, vattenflaskor/kåsor, lite snäcks, påsar för ev. samling av stenar/bär/kottar, osv. Alltid. Packa aldrig ur.

Utan barn

utflykter med barn

5. Chance favours the prepared mind
Var redo i fall om tillfället ges. Hoppas du på en löptur eller promenad någon gång under dagen, ta på dig träningskläder direkt på morgonen och ställ skorna framför dörren. När/om tillfället ges, får du inte slösa värdefulla minuter på att leta kläder. Varje minut fördröjning riskerar att resultera i att:

  • du tappar de sista krafterna du hade (let’s face it, man är inte fylld av energi efter en hel arbetsdag och ännu mindre efter en hel dag hemma med barn);
  • du tappar lusten. Du inser att du inte har några passande kläder, eller ännu värre att kläder som du har slutat passa. Du börjar fundera på hur ur form du är, blir deprimerad och väljer att trösta dig med påse chips framför Netflix istället
  • barn hittar dig och blir plötsligt extremt klängiga. Även om du har barn som är väluppfostrade och inte alls krävande, inser de att du tänker ägna tid åt annat än dem, ska de börja hänga på dig, storgråta som att du tänker åka iväg på en jorden runt resa, sluta kunna göra de enklaste sakerna själv och ska absolut behöva din hjälp för det. Deras mål är att förhindra dig lämna huset och de ska inte ge sig före de lyckas.

 6. Pimp up your ride
Ha bilen redo för vuxna aktiviteter också. På sommarhalvåret har vi alltid våra kajaker på bilen ifall om vi ska kunna få åka iväg och paddla (t.ex., om svärföräldrar plötsligt erbjuder barnpassning). Vi har även klätterutrustning med ifall om vi bestämmer oss att fara och klättra istället. Vi har också kartor över närområde med, ifall om vi hann hoppa in i bilen, men hann inte tänka ut någon destination.

Äventyrsbilen
Äventyrsbilen

 7. Do not hesitate
Samma sekund som din partner/förälder/barnpassare lyckas distrahera din extremt mammiga/pappiga bäbis och en krävande treåring, SPRING. Byt inte om, försök inte kolla dig i spegeln, leta inte efter din telefon, bara ge dig av. Är du superkissnödig, strunta i det. Du är på väg ut i naturen, nog hittar du en lämplig plats för att åtgärda det.

Det kan resultera i paddling i en morgonrock, skogspromenad i foppatofflor (mindre trevlig pga myrornas bitande), skidåkning i pyjamas, solnedgångsyoga i grannytrosor (en pikant detalj som syns för hela grannskapet om du väljer fel plats för din downward dog). Pinsamt, obekvämt, men så värt det!

Impromptu svampplockning iklädd klänning och flipflops
Impromptu svampplockning iklädd klänning och flipflops

En kommentar till “Längtar efter naturen? Sju knep för att ta dig ut hemifrån”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *