Förarbevis för skoter, eller min hustrus omvändelse

Skotrar är bullriga och illaluktande och varken jag eller hustrun är några skoterentusiaster.

Med det sagt så utgör de ett utmärkt transportmedel och ibland det enda realistiska alternativet vintertid.

Efter att ha kört runt lite på Svalbard bestämde vi oss därför för att till slut ta förarbevis för skoter.

ävenflykter
Skoter på Svalbard

Letar du efter efter en lämplig skola så googla på din ort och ”förarbevis skoter” så hittar du nog många alternativ. Själva valde vi Freedom Outdoor utanför Sävar. Här erbjöds vi en komplett utbildning inklusive lån av skoter för det facila priset av 2500 per person.

Utbildningen bestod av två utbildningstillfällen via zoom om vardera 3,5 timmar. Denna utbildning är en del av kravet för att få förarbeviset. Således måste man sitta av denna utbildning, även om man skulle ha dessa kunskaper, då det ej är möjligt att bara skriva provet.

Bild: Pixabay

Teoridelen var lågintensiv och inte så stimulerande, men säkert välbehövlig. Det praktiska momentet genomfördes under 3 timmar efterföljande helg och var desto roligare: Framåt, bakåt, svänga, uppför backe, nedför backe, inbromsning osv samt också byte av variatorrem.

Efter denna lekstund var det dags för provet som består av 32 frågor av vilka 26 måste besvaras korrekt för godkänt. Frågorna är enkla och man kommer långt med sunt förnuft. När förnuftet inte räcker till får man dra sig till minnes vad instruktören sade på teoridelen, och samma information finns i den tunna teoriboken.

Den som vill förbereda sig ytterligare kan ju alltid googla ”förarbevis skoter provfrågor” eller något liknande, men detta är lite överambitiöst.

Bild: Pixabay

Den största överraskningen med denna kurs var hustruns reaktion. I grunden kan hon beskrivas som snarast skoterfientlig och detta kombineras med en tämligen uttalad oro gällande för henne okända motordrivna fortskaffningsmedel. Dock hade hon inte suttit många minuter på skotern innan hon med stor entusiasm och påfallande glädje drog iväg med högsta fart, och på väg hem efter avslutat prov började hon diskutera såväl skoterturer i fjällen som inköp av egen maskin. Framtiden får väl utvisa, men måhända har vår 11 åriga son nu i mamma fått en skoterkompis.

ävenflykter
Patric inför en skoterfärd på Svalbard

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *