Isklättring i Maltbränna

Ävenflykter

Maltbränna en bit utanför Åmsele och ca 11 mil från Umeå är nog ett ställe som är okänt för de flesta. Själv är jag visserligen innehavare av en äldre bibel som tillhört någon dräng i Maltbränna, men längre än så sträcker sig ej vidden av min egen kännedom. 

Sin obemärkta tillvaro till trots visar det sig dock att Maltbränna stoltserar med den bästa isklättringsväggen i denna del av landet.

Många vägar leder till Maltbränna, men om du startar från Umeå kan det vara lämpligt att ta Vindelvägen och svänga vänster över bron vid flygplansrakan strax efter Åmsele.

Vägen mot Maltbränna

Se denna vägbeskrivning. 

När du passerat sjön (Långtjärnen) till höger om vägen skymtar du isväggarna till vänster genom skogen och en upptrampad stig genom snön. Vidare kan du hålla utkik efter en stege som väl någon älgjägare som velat komma upp sig har rest mot en stor sten på höger sida.

Parkera när du ser en stege mot en sten till höger om vägen

Parkera här på sidan av vägen och ta sagda stig drygt 100 meter genom skogen så är du framme.

En stig leder dig från vägen direkt till isen

Då det rör sig om flera klättringsbara isväggar så börja med en inspektionsrunda för att se vad som passar dig. Här finns korta partier med behaglig lutning som passar nybörjaren och lodräta partier av större längd för den som vill ha något mer utmanande.

Den högsta väggen torde vara runt 30 meter. Vi hade ett rep om 70 meter och jag är tveksam om 60 meter hade räckt där det var som högst.

Den stora isväggen

För den som ledklättrar finns bultade ankare en bit från krönet på den högsta väggen under isdrapperiet. Enklast för oss mindre avancerade är att följa väggen åt höger och gå upp och sätta upp ett topprep. För detta finns gott om träd.

Toppankare med fin utsikt

Första dagen hade vi väggen för oss själva och tältade i skogen nedanför.

Dagen efter anlände ett tiotal personer, men det fanns is så det räckte åt alla. En habitué upplyste oss om att väggen brukar vara klättringsbar från sista dagarna i november till mitten av mars, men detta varierar naturligtvis med väderleksförhållandena.

Ävenflykter
Klättrar den lilla isväggen som uppvärmning under dag 1

En del uppdateringar hittar man på Facebookgruppen ”Isklättrarna i Umeå”. Vet man inte hur man klättrar is så kan det ju vara lämpligt att ta en kurs först (se info om kursen i Åre här) och behöver du fräscha upp de allmänna kunskaperna kanske du hittar något här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *