Hur att förebygga och ta hand om skavsår

Vi har just återvänt från en 6-dagars tur genom Sarek med upp till 14 timmars vandring per dag i svår terräng.  En förutsättning för att detta skulle vara inte bara uthärdligt utan rent av härligt var frånvaron av skavsår. Skavsår som gör sig påminda vid varenda steg kan göra en vandring till en enda lång utdragen pina, såväl fysiskt som psykiskt.

Avenflykter
Hur trevligt är det att gå med en sådan här?

Skavsår uppstår genom upprepad nötning mot huden. De kan uppkomma genom omedelbar nötning mot huden och resulterar då typiskt direkt i ett sår, eller genom att det övre hudlagret slits/gnids i förhållande till det undre hudlagret, vilket typiskt ger en blåsbildning mellan dessa två lager. Vanligast är nog kombinationer av dessa två mekanismer.

Ibland orsakas de av nötning från yttre delar som skor och strumpor, andra gånger från nötning av kroppsdelar mot varandra. Ibland uppkommer de av för stor rörlighet som kippande skor, medan andra gånger orsakas de av ett för kraftigt tryck mot huden som gör att varje liten rörelse överför en stor påfrestning till den utsatta kroppsdelen, som vid för trånga skor.

Det gäller att minska denna nötning och att göra huden mer motståndskraftig mot den. Här kommer några tips om hur att förebygga skavsår och vad att göra om man drabbas:

  • Vi börjar nedifrån, då skavsår för det mesta är identiskt med skoskav. Lär känna dina fötter och skor. Försök komma ihåg var på fötterna skavsår brukar uppkomma med ett visst par skor. På detta sätt vet du vad du bör vara förberedd på och är mer uppmärksam på de första signalerna att ett problem håller på att uppstå.
avenflykter
Var jag får mina skavsår
  • Mjuka välskötta fossingar. Ett av de bästa sätten att undvika skoskav är att se till att smörja dem med ett mjukgörande medel. Inför längre löpturer använder jag en vaselinkräm, men på en vandring vill man ju gärna bära med sig något mer koncentrerat. Compeed skavsårsstift är bekvämt, men armens hudsalva fungerar lika bra. Använd morgon och kväll.
avenflykter
  • Rena fötter. Glöm inte att tvätta fossingarna. Smuts, som saltkristaller från svett kan bidra till skoskav.
  • Tejp. Om du vet att skavsår sannolikt kommer att uppstå på en viss plats tejpa då denna i förebyggande syfte. Se till att du använder en bra tejp. Tejpen bör vara en textiltejp som Leukoplast, relativt kraftig och med ett tämligen kraftigt klister för att sitta kvar under en längre tid. Kom ihåg att om du smort in fötterna bör du se till att tejpen får fästa också på ett parti av foten som du inte smort in. Samma sko skaver olika fötter på olika sätt, och samma fot skavs olika av olika skor, så du måste själv bli expert på hur du bäst tejpar dina fötter.
avenflykter
Tejpade fötter för skidpjäxor
  • Bra strumpor. Ylle, gärna merinoull, utblandat med andra material. Använder man dubbla strumpor kan syntetmaterial användas innerst. Ingen bomull!
  • Dubbla strumpor. Vissa använder gärna dubbla strumpor. Ett tunnare par innerst och ett tjockare utanför. Detta leder till torrare fötter då svetten transporteras ut och vidare minskar det friktionen mot foten, dels pga av att det blir ett större avstånd mellan fot och sko, och dels genom att ett friktionsskikt bildas mellan strumporna. Själv använder jag inte detta vid normal vandring, men gärna på skidturer.
  • Torra strumpor. Börja varje dag med torra strumpor. Byt under dagen. Att ha rena strumpor är svårt, men låt dina fuktiga strumpor hänga och torka på ryggsäcken när du vandrar om möjligt.
  • Plastpåsar: om du har blöta skor men ett par torra strumpor kan du ta på en stark fryspåse eller liknande utanpå strumpan. (Minskar också friktionen). Kan också användas med torra skor vintertid för att förhindra att de blir gradvis allt fuktigare. På det sättet kan du begränsa fuktigheten till det inre strumpparet.
  • Omväxling förnöjer. Ibland kan det vara ide att variera hur nötningen på fötterna sker. Exempelvis så kan det vara ide börja turen utan fryspåsar, men sätta på dem mitt på dagen.
  • Använd väl ingångna skor som du vet passar dig. Felaktiga skor kan ge skavsår på mycket kort tid och du vill inte upptäcka på en vandringsresa att dina skor inte är lämpliga för dig. 
  • Snör skorna så att de sitter perfekt. Skor som låter fötterna röra sig för mkt inuti dem ger lätt skavsår, och för hårt snörda skor kan också ge ökat tryck och nötning. Vad som är optimal snörning varierar med terrängen och också över dagen, när fötterna sväller och fotvalven sjunker.
  • Låt fötterna vila. Vi brukar gå 60-90 minuter och därefter vila 5-10 minuter. Vid vila bör skon tas av, eller åtminstone knytas upp. Kan man kyla av fötterna i en fjällbäck samtidigt så är det utmärkt. Vid skidåkning gör vi sammaledes, men knyter kanske inte upp pjäxorna så ofta.
  • Om du känner att ett område börjar bli irriterat, försök att förstå exakt vad det är som händer och analysera hur du kan optimera situationen enligt ovan. Åtgärda direkt och vänta inte till nästa rast!
    • Om möjligt, sätt på Compeed  skavsårsplåster eller liknande direkt
    • Tejpa över detta med textiltejp för att ge ett extra skyddande lager
    • Räcker ej detta brukar jag i nästa steg täcka det utsatta området också med polstervadd. Polstervadd finns i form av en tunn linda som låter sig formas efter dina behov. För att det inte skall bli så bulkigt och för att vadden inte skall komprimeras för hårt brukar jag fästa denna bara med ett par varv av en tunn hudvänlig pappershäfta.
    • Polstervadden ger ett direkt skydd, och kan också användas för att fylla ut områden runt foten så att trycket optimeras och omfördelas. Exempelvis om skon kippar vid hälen, eller om det finns för mycket utrymme ovanför främre delen av foten, så att skons överdel viker sig och pressar på detta område.
    • Exempelvis mellan tår kan det vara svårt att få ett skavsårsplåster att sitta, och då får man nöja sig med tejp, och gärna lite polstervadd mellan tårna.
    • Polstervadd är ofta värdefullt vid skavsår under fötterna. Har man en djup blåsa under själva hälen kan det vara ide att tejpa inte bara för att ge ett extra skydd, utan också för att forma vävnaden runt själva hälen, som vid hälsporre (se video nedan)
  • Om du utvecklar en blåsa brukar de flesta rekommendera att man inte punkterar denna för att minska risken för infektion. Själv punkterar jag blåsor då detta minskar smärtan och risken för att de skall sprick upp helt. Sterilisera gärna nålen ( eller än hellre en kanyl) med en tändare.
kanyl för skavsår
Kanyl som jag alltid har med mig för att punktera blåsor
  • Tvätta skavsåret med tvål och vatten för att minska infektionsrisken. Själv har jag alltid med mig en liten tub antibiotikasalva (Terracortril) för den händelse att såret blir infekterat.
  • Skavsår på händer efter stavar förekommer. Använd gärna tunna handskar eller tejpa om du brukar få problem med detta.
  • Skavsår kan ju också uppkomma av axelremmar och höftbälte på ryggsäcken. Om problem uppstår vaddera, tejpa och använd skavsårsplåster.
  • Skavsår mellan skinkor och lår (infanterield) eller mellan överarm och kropp. Hantera som ovan. Tort och rent för att undvika bekymmer. Smörj in med skavsårsstift för att minska friktionen om du brukar ha bekymmer med detta, eller använd talk (barnpuder). Lämpliga underkläder. Gärna kalsonger och undertröja i merinoull. Tejpa vb.
ävenflykter
Fot efter 8 dagars skidande över Svalbard. Tack vare all denna textiltejp, papperstejp samt polstervadd mådde fossingarna utmärkt och jag stördes endast under en dag av en antydan till ett skavsår.

Lycka till!

6 reaktioner till “Hur att förebygga och ta hand om skavsår”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *